You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ceļvedis vīna izvēlē

Pareizi piemeklēts vīns izceļ ēdiena garšu. Tomēr vīna sortiments veikalos ir gana plašs, lai tajā apjuktu ikviens, kurš nav izcils vīna pazinējs. Esam sagatavojuši nelielu ceļvedi, lai palīdzētu orientēties vīna izvēlē.

Vīna iedalījums pēc garšas un krāsas

Ir dažādi vīna veida iedalījumi, no kuriem vienkāršākie ir iedalījumi pēc garšas un krāsas. Pēc garšas vīni iedalās sausos, pussausos, pussaldos un saldos, kā arī deserta vīnos, ir arī īpaši sausie vīni.

Pēc krāsas izšķir vīnus pavisam vienkārši – gaišie (baltvīni), piemēram, KWV Classic Chardonnay, sārtie vīni (Barton & Guestier Rose d'Anjou) un sarkanvīni, no kuriem vērts nogaršot Doppio Passo Primitivo IGT Salento.

Vīnus iedala arī dzirkstošajos vīnos un šampaniešos, kurus bieži pasniedz kopā ar jūras veltēm un pie deserta. No šiem vīnu veidiem iesakām noteikti nobaudīt Ecoltura Spumante Rosé dzirkstošo vīnu un Mumm Cordon Rouge Brut šampanieti.

Daži noderīgi vīna izvēles padomi

Pavisam vienkārši atcerēties zelta vīndaru ieteikumus – vīna salduma un skābuma pakāpi jāpieskaņo ēdienam, pie kura to pasniedz – spēcīgākiem un garšas niansētākiem ēdieniem pieskaņots ir stiprāks un izteiktāks vīns, savukārt viegliem ēdieniem – svaigāks un maigāks vīns. Gaišos vīnus, piemēram, Brancott Estate Sauvignon Blanc, lietojam kopā ar putna gaļu vai zivīm, salātiem, kā arī jebkuriem citiem viegliem ēdieniem. Tie lieliski saderas arī ar sēņu ēdieniem. Sarkanvīni ir baudāmi kopā ar cūkgaļas, jēra un liellopa gaļas ēdieniem, noteikti ir vērts pasniegt šos ēdienus ar Ventisquero Reserva Pinot Noir vīnu.

Ja ēdiena gatavošanā tiek izmantots vīns, to pašu vīnu arī pasniedz kopā ar konkrēto ēdienu.

Pasniedzot vīnu pie deserta, vīnam jābūt saldākam par pašu desertu, lai saldais ēdiens nenomāc vīna garšu. Īsti deserta cienītāji novērtēs Villa Wolf Gewurztarminer vīna malkus kopā ar saldo ēdienu.

Pie asiem ēdieniem labāk izvēlēties saldu vīnu, tas mazina dedzinošo sajūtu. Nepareizi izvēlēts vīns asumu var tikai pastiprināt.

Baltais un rozā vīns pirms pasniegšanas jāatdzesē, bet sarkanais vīns pasniedzams istabas temperatūrā.

Nesatraucies, ja joprojām valda apjukums, kurš ir piemērotākais vīns paredzamam ēdienam vai notikumam, “Spirits & Wine” sniegs padomu vīna izvēlē!

Dažādas vīna šķirnes, Photo by Maksym Kaharlytskyi on Unsplash

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar advices

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas