8 Ziemassvētkiem raksturīgās garšas – kuras tās ir?

Garšvielu pasaule ir pasakaina vieta, kurā, sajaucot pareizās sastāvdaļas, var uzburt jebkuru nepieciešamo gaisotni! Kas ir tie noslēpumainie elementi, kas rada tieši Ziemassvētkiem raksturīgo smaržu un garšu? 

  1. Anīss
    Glītās anīsa zvaigznītes jau vizuāli rada Ziemassvētku noskaņu, tādēļ tās izmantojamas ne tikai ēdiena gatavošanā, bet arī Ziemassvētku dekorācijās. Anīss labi sader ar kopā ar pipariem, krustnagliņām, ingveru, kanēli, ķiplokiem, muskatriekstu un ķimenēm, turklāt tas palīdz sagremot pākšaugu, kāpostu un treknus ēdienus – tieši tādēļ tas īpaši piemērots svētku galdam, kad tik bieži sanāk pārēsties smagus ēdienus! 

  2. Kanēlis
    Kanēlis – gan standziņās, gan maltā veidā – pat vasarā uzbur ziemas sajūtu. Pievienojot to ne tikai kūkām un smalkmaizītēm, bet arī cepetim, sautējumam, kā arī rīta kafijai, svētku noskaņojums iestāsies tajā pašā mirklī! Un, protams, karstvīns bez tajā iemērktas kanēļa standziņas, īsti pat negaršo pēc īsta karstvīna. 

  3. Krustnagliņas
    Šķiet, krustnagliņa ir Ziemassvētku sajūtas centrālais elements! Pievienota karstvīnam, cepetim, mērcēm, sautējumiem, tā ar savu unikālo smaržu pauž skaļi un tālu – klāt Ziemassvētku laiks. Vēl izteiksmīgākai garšai un smaržai krustnagliņas var arī sasmalcināt pirms pievienošanas ēdienam.

  4. Ingvers
    Ingveru var lietot svaigā, kaltētā un pulvera veidā, tāpat arī eļļas vai sulas veidā. Jebkurš, kas slimojot dzēris ingvera tēju, pazīstams ar tā patīkamo skābeno asumu, kura dēļ to mēdz pievienot kā pamatēdieniem, tā saldajiem ēdieniem. Turklāt tam ir sildošs efekts, kas īpaši patīkams ziemā. 

  5. Safrāns 
    Pasaulē dārgākā un ekskluzīvākā garšviela uzlabo gan ēdiena garšu, gan krāsu – spilgti zeltainais dārgums īpaši izceļas ar savām smaržu un garšu notīm, ja to sajauc ar mazliet konjaka un cukura. Šo maisījumu pievieno smalkmaizīšu mīklai un bulciņas kļūst ārkārtīgi gardas un skaisti zeltainas. Turklāt safrāns labi sader ar citām garšvielām šajā Ziemassvētku garšu sarakstā.

  6. Vaniļas cukurs 
    Vaniļas cukuram ir daudz piesātinātāka garša un, atšķirībā no parastā cukura, daudz niansētāka smarža, tādēļ vaniļas cukurs Ziemassvētkos būs piemērotāks pārkaisīšanai kūkām un citiem kārumiem par parasto pūdercukuru. 

  7. Teličeri pipari
    Šie pipari ir ļoti piemēroti Ziemassvētku cepetim. Tie ir lielāki par parastajiem graudu pipariem un satur vairāk nekā 3% ēterisko eļļu. Ēdiens, kurā izmantoti šie pipari, smaržo īpaši kārdinoši, savukārt pipari nenomāc citas garšas, tai pat laikā piešķirot dziļu un niansētu asumiņu. 

  8. Kardamons
    Kardamons ir indiešu virtuvei raksturīga garšviela, taču Latvijā, pievienots kafijai, piparkūku mīklai vai karstvīnam, tas tūliņ uzbur acu priekšā sniegotas ainavas un Ziemassvētku vakara atmosfēru!

Jebkura no šīm garšvielām ir izmantojama piparkūku mīklā – un jebkas, kas izmantojams piparkūku mīklā, ir izmantojams citos Ziemassvētku ēdienos!