Ātrā un gardā piparkūku torte - recepte

Kad svētku laiks rit pilnā sparā, ne vienā mājā vien smaržo piparkūkas. Taču ne vienmēr tiek izmantota visa iegādātā piparkūku mīkla, tieši šī iemesla dēļ mūsmājās katru gadu top brīnišķīga piparkūku torte. Uzreiz jāteic, ka tās pagatavošanai nekādas īpašās konditora iemaņas nav nepieciešamas, jo pagatavošana ir ārkārtīgi vienkārša.

Princips ir pavisam vienkāršs, līdzīgs kā medus tortei, tikai mīklas vietā izmantojam piparkūku mīklu. Var izrullēt piparkūku mīklu un sacept uzreiz šķīvja lieluma riņķīšus, vēlams vismaz 5-6 kārtas, bet var arī vairāk – līdz 10. Ja gribēsies veidot drupatu virskārtu, tad var izmantot sadrupinātas pāri palikušās piparkūkas vai arī uzcept vienu lieku kārtu. Parasti mēs izmantojam 2 gatavās piparkūku mīklas paciņas.

Kārtu cepšana ir ātra – kā parastām piparkūkām, tikai gatavojam šoreiz lielas, apaļas šķīvja izmēra piparkūkas.

Krēms

Krēmu var veidot dažādu. Te var eksperimentēt pēc gaumes un patikas. Piemēram, var izvēlēties kādu no šīm versijām:

  • Saputot vienkāršu putukrējumu un izmantot to pildījumam kārtās
  • Var izmantot iebiezināto krēmu (1 bundžiņa), kas sajaukts ar skābo krējumu (500ml) un pievienot valriekstus
  • Var saputot putukrējumu un iesijāt tajā biezpienu, samaisīt.
  • Var vienkārši putot skābo krējumu ar cukuru. Tas ļoti labi garšos, kūka nebūs pārlieku salda.

Kūkas veidošana:

Kad kārtas izceptas un krēms ir gatavs, tad sākam veidot kūku. Liek vienu kārtu apakšā, noklāj ar krēmu, ja gribas, pa kārtām var pievienot arī aprikozes vai ananāsu – tas dos sulīgu, atspirdzinošu garšu un kūka nebūs pārāk salda.

Mēs parasti liekam vienu kārtu putukrējuma, otru kārtu, piemēram, putukrējums ar augļiem, tad atkal parasto putukrējuma kārtu, pēc tam atkal kārta ar krēmu un augļiem… Kūku veido tik biezu, cik ir vēlēšanās un cik atļauj kārtas.

Ja izmantosi skābā krējuma maisījumu, tad vari arī nelikt klāt papildu augļus, kūka vienalga būs atspirdzinoša un viendabīga, līdzināsies jau iemīļotajām medus tortēm, tikai ar Ziemassvētku aromātu.

Dekorēšana

Kad ir izveidots pietiekami daudz kārtu un sasniegts vēlamais tortes biezums, visu torti nosmērē ar atlikušo krēmu un apbārsta ar sarīvētām piparkūkām. Virsu var dekorēt ar augļiem, valriekstiem vai vienkārši atstāt piparkūku drupaču kārtu kā dekorāciju virskārtai.

Ja vēlies, vari virskārtai izmantotarī šokolādes krēmu vai kausētu šokolādi, augļu vai ogu dekorācijas, riekstus... Kas nu mājās ir pieejams.

Kad viss gatavs, liekam kūku ievilkties uz nakti. Otrā dienā būs burvīga, atspirdzinoša piparkūku torte ar lielisku Ziemassvētku aromātu. Šī ir torte, kas nevar neizdoties.

Izmēģini arī citas svētku receptes: