Bazilika pesto – tradicionālā recepte

Ko iesākt ar dārzā sazaļojušo baziliku? Gatavot pesto pēc īsti tradicionālas itāļu receptes!

Lai uztaisītu vienkāršu, bet izcilu bazilika pesto, tev vajadzēs: 

  • labi daudz svaiga bazilika, labāk nemazgāta, lai pesto nebūtu ūdeņains
  • ķiploka daiviņa
  • šķipsniņa sāls
  • kādas 3-4 ēdamkarotes ciedru riekstu (var gan aizvietot ar citiem riekstiem)
  • 150-200 ml olīveļļas 
  • 50 g rīvēta parmezāna siera (var pievienot arī citu cieto sieru pēc garšas)
  • ja gribas, var pievienot arī nedaudz citrona sulas

Sablenderē ķiploka daiviņu ar ciedru riekstiem un sāli, pēc tam tajā pašā traukā pieliek baziliku un sablenderē, taču ne pārāk smalki. Pielej olīveļļu, un vēlreiz sablenderē, bet pavisam mazliet. Piejauc sarīvēto parmezānu un citrona sulu, ja gribas. 

Bazilika pesto ēd ar svaigi ceptu maizīti, pastu, sieru, tomātu vai citiem salātiem, gaspačo vai citu zupu, kā arī pasniedz kā mērci pie uzkodām