Bērnības garša - cepumu, biezpiena, brūkleņu kūka bez cepšanas!

Kūka, foto - Anthony Espinosa, Unsplash

Kurš īstens latviešu bērns, vēl mazs vai jau izaudzis cienījamos gados nezinātu, kā garšo Selgas cepumi? Bērnībā cepumu – biezpienu kūkas un kūciņas jeb “mājiņas” ir viena no obligāti nogaršojamiem gardumiem, ja vien nav alerģija no kādas sastāvdaļas. Visos citos gadījumos – grēks pat nenogaršot! Cepumu – biezpiena kūkas bērniem ļoti garšo ar marmelādi, šokolādi un iebiezināto vārīto pienu. Bet tagad ir sācies brūkleņu laiks un, kā zināms – brūklene ir īstena latviešu mājas tortes sastāvdaļa!

Nepieciešams:

  • 1 kg biezpiens
  • Saldais krējums, 400ml
  • Cukurs, 200g
  • Brūklenes, 300g
  • Selgas cepumi, 36gb

Pagatavošana:

Biezpienu sablendē. Atsevišķi sakuļ saldo krējumu ar 150g cukuru un piejauc biezpienam. Brūklenes sablendē ar 50g cukuru, pagatavojot brūkleņu mērci. Uz atsevišķa šķīvja vai paplātes, vai jebkura cita piemērota paliktņa izklāj kārtu ar cepumiem, kurai pārlej un vienmērīgi izlīdzina aptuveni 1/3 pagatavotās brūkleņu mērces, tad kārtu 1/3 biezpiena masas. Šo pašu procesu atkārto vēl 2 reizes. Kūku var dekorēt ar šokolādes skaidiņām un brūklenēm.

Jārēķinās, ka vienā Selgas paciņā ir 17 cepumi un šim sastāvdaļu daudzumam piemēroti 36 cepumi jeb 3x4 katrā kārtā. Ja vēlies lielāku kūku, attiecīgi pārējo sastāvdaļu daudzumu arī jāpalielina. Zinām, ka Selgas cepumi ir pieejami ar dažādām garšām, tomēr jāatzīst, ka patiešām šokolādes garšas cepumi ar brūklenēm garšo vislabāk, lai gan, protams, tas ir gaumes jautājums. Un, ja neesi šokolādes cienītājs, tad droši var izmantos arī citas garšas. Arī pašas brūklenes var aizstāt ar citām sezonālām ogām.

Labu apetīti!

Nogaršo arī citas kūkas: