Ērkšķogu ievārījums ar plūškoka ziedu dzērienu – gardums tavās mājās RECEPTE

Photo by Alisa Anton on Unsplash

Ērkšķogas – dzēlīgas un asas, bet kad tās atveras, ak, kāds maigums un saldums tajās mīt. Jā, dārzos krūmi un tirgos stendi pilni ar gardajām ogām. Citi iecienījuši tumšās ērkšķogas, citi gaišās ērkšķogas, lai nu kāda būtu krāsa – ikviens cenšas to burvīgo garšu saglabāt pēc iespējas ilgāk, piemēram, gatavojot ievārījumus ziemai.

Bērnībā ēstais ievārījums vienmēr būs mīļākais, bet nu, kad saucam sevi par pieaugušiem un pieredzes bagātiem cilvēkiem, laiks gatavot pašiem! Nav noslēpums, ka mūsdienās oriģinalitāte ir trends, kas oriģinālo jau padarījis par parasto, un tomēr, mēs vēlamies izcelties un būt unikāli. Tāpēc esam sagatavojuši it kā tradicionālo – ērkšķogu ievārījuma recepti, kas papildināta ar kādu īpašu niansi – plūškoka ziedu aromātu.

Sastāvdaļas (1 litram ievārijuma):

1kg ērkšķogu

900g baltā cukura

100ml plūškoka ziedu padzēriena

Pagatavošana:

1.       Ievieto saldētavā pāris trauciņus, uz kuriem vēlāk testēsi ievārījumu. Piemēram, aukstuma noturīgu apakštasīti, mērces trauciņu vai vāciņu.

2.       Ieliec ērkšķogas lielā mērces pannā vai katliņā un pievieno 300ml ūdens. Gatavo uz mazas uguns, maisot ogas 15 minūtes. Gaidi, kad ogas ir atvērušās (pārsprāgušas) un traukā izveidojusies zupai līdzīga masa.

3.       Pievieno cukuru un turpini vārīt šķidrumu līdz cukurs pilnībā izšķīdis. Pēc tam uzgriez uguni uz maksimumu (ja elektriskā plīts, tad uzliec uz viskarstāko režīmu) un ļauj maisījumam vārīties 10 minūtes. Neaizmirsti maisīt to, lai nodrošinātos, ka nekas nepiedeg. Ja pie rokas ir termometrs, vislabākā temperatūra šajās 10 minūtēs būs 104°C - 105°C.

4.       Pārbaudi vai ievārījums gatavs, uzlej ēdamkaroti uz šķīvīša vai trauciņa, kurš iepriekš stāvējis saldētavā un pārbaudi, ko dara šķidrums. Pēc pāris minūtēm (3-5) ar pirkstu iebaksti ievārījuma pleķītī, ja tas saraujas, izplūst pa malām vai kā līdzīgi reaģē – ievārījums gatavs, ja nenotiek nekāda reakcija un sajūta it kā iebrauktu ar pirkstu vienkārši šķidrā masā – vāri to vēl 2 minūtes. Pēc tam atkal veic testu!

5.       Kad esi pārliecināts, ka ievārījums gatavs, pievieno plūškoka ziedu padzērienu, samaisi visu kopā un pildi sterilās burciņās!

Ja nu tev nav iespējas iegādāties plūškoka ziedu dzērienu, vari pagatavot to mājās!

Tev būs nepieciešams:

15 plūškoka ziedu galviņas

500g pūdercukura

4 ēdamkarotes medus

2 nenomizoti citroni

Pagatavošana:

1.       Nomazgā ziedus, pārliecinoties, ka uz tiem nav kukaiņu!

2.       Cukuru un medu ievieto lielā mērces pannā vai katliņā, pievieno litru ūdens. Vāri uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, kamēr cukurs pilnībā izšķīdis. Atceries maisīt šķidrumu, lai tas nepiedeg! Izslēdz uguni.

3.       Pievieno katliņā sarīvētu citrona mizu un plūškoka ziedus (tā, lai kātiņi būtu uz augšu, bet ziedi pilnībā iemērkti šķidrumā)

4.       Sagriez uz pusēm citronus un izspied no tiem sulu, tad pievieno šķidrumam. Katliņam vai pannai uzliec vāku un atstāj visu iesūkties uz 24 stundām.

5.       Kad pagājis noteiktais laiks, vajadzīgs nokāst šķidrumu. Izmanto smalku sietu vai tīru auduma gabalu (tā var būt arī marle vairākās kārtās), lai notecinātu šķidrumu.

6.       Pārlej sterilizētās pudelēs vai burciņās.