Gardākā Žanetes tantes marinēto gurķīšu recepte!

Marinēti gurķīši, foto no Pixabay

Ir tik daudz dažādi recepšu veidi marinētiem gurķīšiem. Tomēr Žanetes tantes gurķīši ir nepārspējami – garšas ziņā tie nav stipri, ir saldeni un, pats galvenais – kraukšķīgi! Ilgu laiku šī recepte ir turēta ģimenes lokā un gurķu burkas ir vērtīgākā un gaidītākā dāvana viesiem, kas pie viņas ciemojas. Beidzot Žanetes tante nolēmusi neturēt sveci zem pūra un dalās ar savu gardāko marinēto gurķīšu recepti arī ar Tevi!

Nepieciešamās sastāvdaļas un pagatavošana

Gardākie marinētie gurķīši izdosies no svaigi lasītiem, nepāraugušiem gurķiem. Sekojošās sastāvdaļas un garšvielu proporcijas ideāli attiecināmas uz 1,7l burku tilpumu (kā skaidro Žanete – tas ir piemērotākais burku tilpums, lai gurķi pietiktu visiem un nepaliktu arī pāri).

Garšvielas: 2 lauru lapas, pāris ķiršu un upeņu lapas, diļļu čemuri (ziedi), šķēlēs sagriezti sīpoli (3 – 4 šķēlītes), 4 ķiploku daiviņas, 5 melnie pipari, 5 smaržīgie pipari, 2 krustnagliņas.

Marināde: 1l ūdens pievieno 2 ēd.k. sāls, 4 ēd.k. cukuru, 1 ½ ēd.k. etiķa esenci.

Pagatavošana: Gurķīšus noskalo, nogriež abus galus un pārmaiņus ar garšvielām kārto sterilizētās (izkarsētās) burkās. Gatavu marinādi pārlej gurķu un garšvielu kārtojumam, uzliek vāku (bet neaiztaisa) un notur 5 minūtes. Pēc noturēšanas nolej marinādi atpakaļ katlā, kurā tā tika gatavota (jānolej tā, lai pārējās sastāvdaļas paliktu burkā) un uzvāra no jauna. Šādi to dara 3x. Pēc tam gurķus pārlej ar marinādi un aizvāko, apgriež ar vākiem uz leju un apsedz ar dvieli, pēc laiciņa apgriež burkas normāli un notur apsegtus līdz burkas atdziest.

Lai arī pagatavošana var šķist sarežģīta, patiesībā šis gatavošanas veids ir pavisam vienkāršs un rezultāts ir graujošs, garšas ziņā nepārspējams! Šādi gatavoti gurķi ir ēdami jau pēc aptuveni viena mēneša un var tikt uzglabāti ilgāk par gadu, katrā ziņā, līdz nākamai gurķu sezonai noteikti.

Smelies idejas arī citiem marinējumiem, piemēram, pagatavo marinētas bietes!

Lai labi garšo!