Jaucot dažādus alkohola veidus, būs lielākas paģiras. Patiesība vai meli?

Alus. Photo by Tembela Bohle from Pexels

Vai esi dzirdējis teicienu, ka alus, ja to nemiksē ar citiem dzērieniem, nerada paģiras? Tāpat dzirdēts, ka – ja sāk ar vieglāko alkoholu un vēlāk pāriet uz stiprāko – tad paģiras būs mazākas, nekā tad, ja sāksi ar degvīnu un beigsi ar alu. Uz šo jautājumu, protams, ikviens spēj atbildēt no personīgās pieredzes, īpaši tie, kuriem liela pieredze kausu cilāšanā. Taču eksperti lielākoties apgalvo, ka vissvarīgākais tomēr ir patērētais alkohola daudzums, nevis kārtība, kādā to lietojat.

Cik ātri ķermenī pārstrādājas dažāds alkohols?

Pārliecība par dzeršanas secību var izrietēt no ātruma, kādā ķermenis pārstrādā alkoholu. Aknas var efektīvi pārstrādāt tikai vienu standarta izmēra alkoholisko dzērienu stundā, lai gan vīrieši stundā var pārstrādāt vairāk alkohola nekā sievietes. Kas ir viens dzēriens?

355ml alus ir līdzvērtīgi aptuveni 150 ml vīna un vienai glāzei jeb 50 ml degvīna spirta ziņā.

Alkohola daudzums asinīs pēc stiprāko dzērienu dzeršanas palielinās ātrāk nekā pēc alus dzeršanas. Tāpēc, ja Tu dzer  stipru grādīgo pirms alus, Tu, visticamāk, ātrāk sajutīsi alkohola iedarbību. Tas var mudināt nelietot tik daudz, samazinot iespēju pāršaut pār mēru. Savukārt, dzerot alu pirms stiprā alkohola, Tu vari sajusties slikti, jo  alus iedarbība parasti sākumā ir neliela un tas motivē patērēt lielāku alkohola koncentrāciju vai stiprāka dzēriena ieņemšanu.

Vai gāzēti dzērieni absorbējas ātrāk?

Daži uzskata, ka tāpēc, ka alus ir gāzēts, tas kairina kuņģa gļotādu un alkohols tiek absorbēts ātrāk; tomēr ir maz pētījumu, kas pamatotu šo viedokli. Ja alus tiek absorbēts ātrāk, jo tas ir gāzēts, tad vīna vai stiprā alkohola pievienošana var izraisīt lielāku intoksikāciju.

Vairāk zinātnisks izskaidrojums vispārpieņemtajam uzskatam ir tāds, ka dažādi alkohola veidi satur dažādu daudzumu savienojumu, ko sauc par radniecīgiem līdzekļiem. Dzērieni, kas satur daudz radniecīgu vielu, var pastiprināt paģiru simptomus.

Dzidrajos dzērienos, piemēram, degvīnā, džinā un baltvīnā, ir mazāk radniecīgu dzērienu nekā tumšākos dzērienos, piemēram, brendijā, viskijā, rumā un sarkanvīnā. Radniecīgo vielu sajaukšana var pastiprināt kuņģa kairinājumu.

Dzeršanas ātrums, nevis sajaukums ietekmē paģiras

Nav pārliecinošu pierādījumu, kas apstiprinātu vai noraidītu apgalvojumus par dažādu alkoholu sajaukšanas kaitīgo ietekmi. Tieši konkrētā laika posmā patērētais alkohola daudzums lielā mērā nosaka to, ka Tu vari justies piedzēries vai slims. Alkohola un paģiru pakāpi lielā mērā nosaka alkohola lietošanas ātrums. Tendence dzert šķidrumu (piemēram, jauktus dzērienus vai dzērienus) ātrāk nekā alu rada ātrāku intoksikāciju. Turklāt, kaut arī pāreja no stiprā alkohola uz alu, iespējams, samazinās alkohola patēriņu, pāreja no alus uz ko stiprāku, visticamāk, to palielinās. Un tieši tas visbiežāk ir izšķirošais paģiras veicinošais faktors.

Secinājums

Alkohols nepamet jūsu ķermeni tādā pašā secībā, kā to uzņēmāt. Viss atkarīgs no tā, cik strauji un cik daudz iedzerat un kurā brīdī protat apstāties. Ja tomēr ir gadījies sajaukt grādīgos vai iedzert par daudz, atcerieties, ka ir dažādi veidi, kā samazināt paģiru sindromu.

Piemēram, ēst – ēšana absorbēs daļu alkohola un tas nenonāks tieši asinsritē, kā arī pasargās kuņģi no pārmērīga kairinājuma. Tāpat noderēs alkoholisko dzērienu maiņa ar ūdeni vai sulu, kas ļaus uzņemt papildu šķidrumu un izšķaidīt kopējo alkohola daudzumu.

Plašāk par paģiru sindromu un tā mazināšanu lasi: