Kā iztīrīt sveķu, sveču un citus traipus?

unsplash.com

Kad svētki beigušies, laiks pārskaitīt veselās glāzes un ķerties pie mājas uzkopšanas. 

Kā iztīrīt dažādus traipus, kas radušies svētku svinību laikā? 

Parafīns

Sveču atstātos parafīna traipus nevajag tīrīt uzreiz. Labāk tiem ļaut sacietēt, nodrupināt lielumu, un audumu ar pārpalikušo parafīna traipu ielikt saldētavā. Lai tiktu vaļā arī no taukainā pleķa, ko parafīns atstāj, uz traipa uzliek pārlocītu papīra salveti un gludina caur to notraipīto audumu, līdz pleķis iesūcies salvetē.

Egļu sveķi

Sveķus var iztīrīt divos veidos – atmiekšķējot ar spirtu vai dezinfekcijas līdzekli (bet neierīvē), vai sasaldējot un nokasot. 

Tauki

Štovēti kāposti, sulīgs cepetis, pelēkie zirņi ar speķi – visi šie gardumi atstāj pamatīgus tauku traipus uz galdauta un arī apģērba. No tauku traipa var atbrīvoties, uzkaisot traipam sāli, lai sāls uzsūc taukus. Pēc tam mazgā audumu etiķskābē. 

Sarkanvīns

No vīna traipiem palīdz atbrīvoties sāls uzbēršana svaigam traipam, karsts sālsūdens, spirts vai ūdens šķīdums ar citronskābi. Taču vēl viena metode, kā tikt vaļā no sarkanvīna traipa, redzama video - aktierim Gintam Andžānam ir savas metodes!