Kā pagatavot izcili garšīgu jāņogu vai upeņu želeju bez vārīšanas, saglabājot vitamīnus

Kas var būt garšīgāks un vērtīgāks par svaigu, vitamīniem bagātu ogu gardumu rudenī un ziemā?! Jāņogu un upeņu želejas ir tik gardas vienkārši uzziestas uz cepuma vai maizītes, vai kopā ar putru vai citu ēdienu. No tām var gatavot arī ķīseļus, uzpūteņus un citus saldos ēdienus. Un cik ļoti gardas iznāk kūkas un ruletes, kurām izmantota saldskābā ogu želeja! Ir daudzas ogu želeju pagatavošanas receptes, bet tās pārsvarā visas ir ar vārīšanas procesu, kura laikā zūd vitamīnu daudzums un vērtība. Šīs ogas satur ļoti daudz dabīgas pektīnvielas, kas kopā ar cukuru saželē. Mēs piedāvājam izmēģināt želeju, kas pagatavojama bez vārīšanas, turklāt tikai no 2 sastāvdaļām – ogām un cukura.

Jāņogu želeja

Jāņogas jāatdala no kātiņiem, noskalo aukstā ūdenī un caur sietu izberž. Biezeni izkāš caur marli, lai paliek tikai tīra sula. Lai želeja būtu saželētu un nepelētu, svaigajai sulai uz 1l pievieno 1,3kg cukuru un maisa līdz tas izkusis. Kad cukurs sulā pilnībā izkusis, šķīdumu pilda iepriekš sterilizētās burkās un cieši aizvāko ar sterilizētiem vākiem. Uzglabā vēsā vietā. Jau pēc pāris stundām želeja būs gatava lietošanai!

Upeņu želeja

Upenes pārlasa, attīra no kātiņiem, lapām un bojātām ogām, sablenderē līdz viendabīgai masai. 1kg ogu samaisa ar 1,2kg cukuru. Izcilam rezultātam, ik pa laikam samaisot masu, atstāj to uz diennakti, lai cukurs pilnībā izšķīst. Pēc tam pilda sterilizētās burkās un novieto ledusskapī uz 2 – 3 dienām. Pa to laiku masa saželē. Pēc tam šai želejai uzber virskārtu ar cukuru, kas darbojas kā konservants un novērsīs pelējuma veidošanos. Ja cukura virskārtu uzber uzreiz pēc masas iepildīšanas burkās, cukurs izšķīdīs, radot vien daudz saldāku želejas virskārtu, bet nedarbosies kā konservants.

Noteikti izmēģini arī citas lieliskas receptes ziemas krājumiem!

-          Marinēti gurķīši

-          Marinētas bietes

-          5 zemeņu ievārījumu receptes

-          Kalmes ievārījums

-          Ķiršu kompots