Kad, kur un kā ēst austeres?

pixabay.com

Austeres cilvēki vai nu bezgalīgi mīl vai ienīst. Jāsaka gan, ka mīlēt tās ir krietni patīkamāk. Austeres ir ļoti veselīgs, diētisks un vērtīgas minerālvielas saturošs produkts. Vēl tās uzskatāmas par seksuālo apetīti īpaši rosinošu ēdienu.

Kad ēst austeres?

Īsteni austeru cienītāji zina stāstīt, ka tās jāēd mēnešos, kuros ir burts r. Šie ir īstie austeru nozvejas mēneši. No tā izriet, ka austeru nesezona ir vasara. Pēdējos gados gan šis noteikums vairs netiek uzskatīts par pārāk striktu. Palielinoties pieprasījumam, pasaulē ir saradies ļoti daudz austeru audzētavu. Un audzētavās sezona ir vienmēr! Tātad austeres droši var ēst, kad vien ir vēlēšanās!

Kur ēst austeres?

Vislabāk baltiem galdautiem klātā piejūras restorānā, specializētā austeru ēstuvē vai agrā svētdienas rītā, gultā, piedzerot atdzesētu šampanieti. Jo austeres tomēr ir īpašo sajūtu ēdiens! Tomēr, ja sagribēsiet tās ēst dīvānā pie televizora, brīnišķīgās garšas nianses no tā nemainīsies. Ja austeres plānots ēst ārpus mājas, vajadzētu izvairīties no vietām, kuras nepārliecina ar saviem kvalitātes ievērošanas standartiem. Īpaši tas jāņem vērā, ja laiks ir silts. Austeres ir produkts, kas ļoti ātri bojājās. Arī, ja tās izlemts iegādāties veikalā vai tirgū, jāizvēlas uzticami pārdevēji. Austeres ilgstoši pārvadāt automašīnā arī nebūtu vēlams! Un jāatceras – ja austeres vāks ir kaut nedaudz pavēries, tā ir bojāta un vairs nav ēdama.

Kā ēst austeres?

Ja ir plāns austeres nomēģināt pirmo reizi mūžā, labāk to darīt restorānā. Tur tās tiks pasniegtas jau atvērtas un ar sagatavotām piedevām. Īsteni austeru cienītāji iesaka tās ēst bez mērces. Tomēr tas ir gaumes jautājums. Pirms austeres ēšanas tai var uzpilināt nedaudz citrona sulas, Tobasco mērcītes vai kādas citas restorāna sagatavotas mērces. Restorānos austeres tiek pasniegtas vai nu jau atdalītas no čaulas, vai arī tas jādara pašam ar austeru dakšiņu. Tālāk austere ar to pašu dakšiņu jāliek mutē. Pastāv maldīgs priekšstats, ka austeres jārij nost tās nekošļājot. Tā nav taisnība. Austerēm ir simtiem šķirņu un tik pat daudz garšas nianšu. Nekošļājot nekādas nianses nebūs iespējams izjust. Nav gan vajadzības to košļāt ilgi un dikti. Nedaudz jāiekožas tajā un jāizbauda brīnišķīgā garša! Virsū jāuzdzer suliņa, kas palikusi austeres vākā. Un tad malks atdzesēta baltvīna. Un jāņem nākamā! Labu apetīti!