Kalmes ievārījumos un sīrupā

Kalmes (Vikipedia)

Vai zināji, ka kalmes līdz pret gremošanas traucējumiem, sliktu žults darbību, gripu, galvassāpēm un reiboņiem, reimatiskām sāpēm, urīnpūšļa iekaisumu, plaušu slimībām un daudzām citām kaitēm? Tās ir īsts brīnumlīdzeklis, tāpēc kalmju saknes daudzi iesaka lietot uzturā. Pagatavo no kalmēm ievārījumu vai sīrupu un lieto profilaksei un dažādu slimību ārstēšanai. Ievāc saknes vasaras sākumā vai arī rudenī.

Kalmju lapu ievārījums

  • 1 kg kalmju lapu apakšējo daļu
  • 0,7 kg cukura
  • 300 g ūdens
Pagatavošana: Lapas smalki sagriez un vāri cukura sīrupā uz nelielas uguns līdz gatavs.

Zemeņu ievārījums ar kalmju saknēm

  • 100 g žāvētu sakņu
  • 700 g svaigu zemeņu
  • 700 g cukura
  • 300 g ūdens
Pagatavošana: Saknes sasmalcina un vāra 10 min sīrupā, pievieno zemenes un vāra līdz gatavībai.

Kalmju sakņu sīrups

  • 100 g žāvētu sakņu
  • 500 g cukura
  • 1 l ūdens
  • 2 g citronskābes
Pagatavošana: Saknes sasmalcini, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj dienu ievilkties. Tad nokās, sajauc ar cukura sīrupu un salej pudelēs. Izmanto saldo ēdienu un dzērienu aromatizācijai.