Kartupeļu klimpas ar sieru: mūsdienīgā recepte

Kartupeļu klimpas (Image by M. Roth from Pixabay)

Kartupeļu klimpas ir garša, ar ko asociējas bērnība, kad pēc garas, prieka pilnas dienas pie viena no Latgales mazajiem ezeriņiem galdā tās cēla vecvecmāmiņa. Viņas oriģinālā recepte, diemžēl, līdz šim laikam vairs nav saglabājusies, bet šo garšu mēģināju atkārtot vairākas reizes. Jāatzīst, viņas gatavotajām nekas līdzi nestāv, bet mājinieki ir iecienījuši kādu nedaudz mūsdienīgāku versiju - kartupeļu klimpas ar sieru. Nu, ir tapusi recepte, ko varu nodot tālāk arī es.

Receptei nepieciešams:

  • 800 g kar­tu­pe­ļu,
  • 100 g mil­tu,
  • 100 g brin­zas siera,
  • vie­na ola,
  • sāls, pipari,
  • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes,
  • viens liels sī­pols, 
  • 100 g dū­mo­ta spe­ķa vai cauraudzīte.

Kartupeļu klimpu recepte

  1. Kar­tu­pe­ļus kārtīgi nomazgā, iz­vā­ra ar vi­su mi­zu, no­tī­ra un sa­mī­ca biezenī;
  2. Biezenim pievieno miltus, olu, sā­li, piparus un pusi no brinzas siera, un samīca vien­da­bī­gā ma­sā;
  3. Uzvāra ūdeni, lai tas ir verdošs, pievieno sāli;
  4. Pus krūzē ielej aukstu ūdeni un izšķīdina tajā ēdamkarti kartupeļu cietes, pievieno verdošajam ūdenim aktīvi maisot,
  5. No masas vei­do ne­lie­las klim­pas, liek ver­do­šā sāls­ūde­nī (svarīgi ir likt maz klimpas, lai tās savā starpā nesaskaras) un iz­vā­ra. Klimpa ir gatava, kad tā peld pa augšu;
  6. Atsevišķi uz pannas sacep sīki sagrieztus sīpolus un gaļu;
  7. Klimpas pasniedz ar cepto gaļu un pa virsu pārkaisa atlikušo sieru.
Izmēģini arī kādu no šīm receptēm: