Ko lietot uzturā un no kā izvairīties katras asinsgrupas nēsātājiem

Photo by Jennifer Kim on Unsplash

Katram cilvēkam pēc dzimšanas noteikta piederība kādai asinsgrupai. Šķiet, ka tas ir tikai burts savienojumā ar “+” vai “-“, taču – nē. Katrai asinsgrupa ietekmē tās nēsātāju dažādos veidos – kāda imunitāte ir stiprāka, kāds pieņemas svarā ātrāk, kādam ir lielāks risks saslimt ar diabētu, kādam ar sirds slimībām. Lai uzlabotu vispārīgo veselības stāvokli un novērstu dažādu slimību riskus, svarīga ir diēta, ko izvēlamies ikdienā. Uzzini, kādi produkti jāizvēlas un no kuriem jāizvairās, katras asinsgrupas pārstāvjiem.

0 (I) asinsgrupa

Vissenākā asinsgrupa, kura pieder gandrīz trešajai daļai pasaules iedzīvotāju, ir 0. Šīs grupas piederīgos sauc par “medniekiem”, jo tā attīstījusies laikā, kad cilvēku galvenais iztikas avots bija gaļa.

Likumsakarīgi, dzīvnieku olbaltumvielas ir ieteicama uztura sastāvdaļa 0 grupas pārstāvjiem. Speciālisti parasti nerekomendē lietot pārmērīgi daudz dzīvnieku olbaltumvielu, tāpēc šai asinsgrupai jāizvēlas liesa gaļa bez ķīmiskiem elementiem, mājputni un zivis. No zivīm piemērotas ir eļļu saturošās auksto ūdeņu zivis – mencas, skumbrijas un siļķes. Ieteicams lietot saldos dārzeņus un augļus, īpaši labas ir dažādas plūmes un vīģes.

Šie cilvēki nepārstrādā graudu un piena produktus tik labi kā pārējie. Vienīgi pa retai reizei var notiesāt rupjmaizi, tas par sliktu nenāks. Marinēti produkti, kāposti, kukurūzas un kviešu izstrādājumi ir tas, no kā vajadzētu atturēties ikdienā. Zivis, no kurām vajadzētu izvairīties – sams, kaviārs, kūpināts lasis, barakuda, marinēta siļķe, astoņkājis. Apelsīni, mandarīni, rabarberi, zemenes, mandarīni – no šiem gardumiem, diemžēl, ir jāizvairās.

Lai remdētu slāpes, 0 asinsgrupas īpašniekiem jādzer zāļu tēja vai zaļā tēja. Izvairīties vajadzētu no stiprā alkohola un kafijas.

Izlasi: 

A (II) asinsgrupa

Cilvēkiem ar II asinsgrupu vislabāk izvēlēties veģetāru ēdienkarti, šīs grupas pārstāvjus dēvē par “zemkopjiem”. Augļi, dārzeņi un sojas olbaltumvielas ir tas uz ko šīs asinsgrupas pārstāvjiem vajadzētu koncentrēties. Svaigi, neapstrādāti un tīri produkti – tieši tas nāks par labu šiem cilvēkiem. Ieteicamie jūras produkti ir jūras asari, mencas, līdakas, skumbrijas, foreles, laši un sardīnes. Ja nevarat atteikties no gaļas, tad labāk izvelēties putna gaļu. Piena produkti jāizvēlas ar pēc iespējas zemāku tauku saturu.

Piena produktus A asinsgrupai ir grūti pārstrādāt, tie visbiežāk izraisa efektus, kuru rezultātā kavējas vielmaiņa. Jāierobežo olu lietošana, savukārt jāatsakās no samiem, krabjiem, zutīm, vēžiem, anšoviem, omāriem, marinētām siļķēm, kūpināta laša, austerēm, kalmāriem un garnelēm.

Slāpju remdēšanai var izvēlēties dabīgās sulas, sarkanvīnu, ūdeni ar citronu, zaļās tējas un kafiju.

Vajadzētu izvairīties no melnās tējas, limonādes un apelsīnu sulas dzeršanas.

Izlasi: Interesantas un veselīgas dzērienu receptes  

B (III) asinsgrupa

III asinsgrupa saucama arī par “ceļotājiem”, tai raksturīga sabalansēta vielmaiņa. B grupa radusies tautu migrācijas laikā, tāpēc cilvēkiem ir augsta adaptācijas spēja. Šīs asinsgrupas pārstāvjiem labāk izvēlēties liellopa, jēra, truša un aitas gaļu un dziļjūras zivis – jūras asari, buti, heku, mencu, skumbriju, sardīnes, ātes, līdaku, kaviāru, jūras foreli, siļķi. Labi pārstrādāsies arī piena produkti – kefīrs, jogurts, siers, vājpiens, biezpiens, pākšaugi, olas, graudaugi (ne griķi un kvieši). Lielākā daļa augļu un dārzeņu ir ieteicami ikdienā, īpaši labi būtu lietot dzērvenes, plūmes, papajas, banānus, ananasus, plūmes.

Izvairīties vajadzētu no kukurūzas, tomātiem, kokosriekstiem, ķirbjiem un olīvām. Jūras veltes, kuras nav ieteicamas B asinsgrupas īpašniekiem ir beluga, zilžaunu asari, anšovi, vēži, gliemeži, mīdijas, astoņkāji, bruņurupuči, austeres, krabji, garneles un gliemji. Ja runājam par gaļu, tad vistas, pīles un cūkas gaļa būtu jāierobežo. Reti, kuri augļi nebūtu ieteicami III asinsgrupas nēsātājiem - tie ir kokosrieksti, hurma, rabarberi un granātāboli.

Slāpes ieteicams veldzēt ar zaļo vai zāļu tēju, vīnogu, ananasu, kāpostu, dzērveņu sulām.

Dzert nevajadzētu tomātu sulu un gāzētus dzērienus.

Izlasi: 

AB (IV) asinsgrupa

Retākā un jaunākā asinsgrupa. Ceturtā asinsgrupa saukta arī par “noslēpumu” pieder tikai 8% pasaules iedzīvotāju. Šai grupai svarīgi uzņemt dažādus pārtikas produktus – vienīgais, ko nevajadzētu lietot ikdienā ir pākšaugi.

Ēdienkartē vajadzētu iekļaut jūras produktus – tie ir vislabākais un ieteicamākais olbaltumvielu avots. Jūras asaris, tuncis, skumbrija, menca, līdaka, mahimahi, store, forele, skumbrija – šīs zivis vajadzētu iekļaut ēdienkartē. Ja gaļa ir svarīga ikdienas diētas sastāvdaļa, jāizvēlas jērs, aita, tītars vai trusis. Piena produkti, kas labi pārstrādāsies – kazas piens un siers, skābais krējums, jogurts, fetaki un mājas siers, biezpiens. Ja ikdienā lieto makaronus, tad vajadzētu tos aizstāt ar rīsiem. Auzas un rudzi arī nāks par labu.

Lai izvairītos no liekā svara, varētu atmest tādus produktus kā griķus un kukurūzu, kviešus. Vajadzētu izvairīties no sarkanās gaļas lietošanas, bekons, liellops, vista, irbe, cūka un pīle arī nenāks par labu uzturam. No zivju ēdieniem nevajadzētu aizrauties ar omāriem, garnelēm, austerēm, butēm, vēžiem, zutīm un krabjiem. Banāni, kokosrieksti, guava, mango, apelsīni, hurma, karambola, rabarberi, granātāboli, bumbieri – augļi, kuri IV grupai nenāks par labu.


Ieteicams dzert parasto vai bezkofeīna kafiju un sarkanvīnu, savukārt, nevajadzētu lietot melno tēju un destilētu ūdeni.

Izlasi: