Recepte, kā pagatavot ozolzīļu kafiju - ietaupi naudu un uzlabo veselību!

Ozolzīles, foto - Pixabay

Ozols ir mūsu spēka koks! Tā jau saka, ka visu, kas mums nepieciešams, mums spējīga dot mūsu mīļā daba, arī enerģiju. Mūsu senči prasmīgi to izmantoja, bet mēs, līdz ar importa ienākšanu sākām aizmirst dabas patiesās vērtības un joprojām turpinām tērēt naudu dažādām E vielām un ķīmijām, ko uzņemam līdz ar pārtiku, bet pēc tam stāvam aptieku rindās. Priecē, ka arvien lielāka daļa sabiedrības sāk pievērsties dabīgam un veselīgam uzturam! Turklāt, ja iespēja vēl ietaupīt finanses un gūt labumus veselībai – ideāli! Tādēļ skrien lasīt ozolzīles, lai pats pagatavotu veselīgo ozolzīļu kafiju!

Kas vērtīgs ozolzīlēs?

Ozolzīļu kafija ne tikai uzmundrina, bet arī ir veicina gremošanu, stiprina visu gremošanas sistēmu (kuņģi un zarnas). To pielieto arī profilaktiski kaulu trausluma un mazasinības ārstēšanai.

Recepte pagatavošanai:

Svaigas ozolzīles sausā laikā ievāc un uz pannas žāvē vidēji 3, ik pa brīdim apmaisot. Tas nepieciešams lai tās var viegli nolobīt, te darbs čakliem pirkstiņiem. Kad zīles nolobītas, tās liek uz cepešpannas un krāsnī grauzdē līdz kļūst sausas un brūnas. Tad atliek vien samalt, apliet tējkaroti malto zīļu grauzdējumu ar 200 ml vāroša ūdens, pēc 3 minūtēm nokāst biezumus, un dzert zīļu kafiju uz veselību!

Padomi:

Ja šādi apstrādātu ozolzīļu kafija šķiet par rūgtu vai sīvu (savelkošu), tad pavisam maigas kafijas ozolzīles var iegūt tās pirms apgrauzdēšanas vārot vairākas stundas pienā. Tādējādi piens neitralizē sīvās rūgtvielas zīlēs.

Nepiededzini nomizotās zīles! Tām jākļūst jāapbrūnē, nevis jākļūst melnām!

Ozolzīļu kafiju var dzert, pievienojot šķipsnu sāli. Arī ar cukuru, medu, saldo krējumu vai pienu, atkarībā no gaumes.

Dažādos avotos minēts padoms ievākt ozolzīles pēc pirmajām salnām.

Lasi arī:

Kā pagatavot cidoniju sīrupu, un cik vērtīgas ir cidoniju sēklas, lai tās pat nemestu laukā!

Ja ikdienā daudz lieto dabīgo kafiju, tad zini – kafijas biezumi var noderēt pat skaistumkopšanā un saimniecībā!