Saldētās gailenes ziemai – kā pareizi sagatavot

pixabay.com

Katrai saimniecei vienmēr ir sava īstā receptīte vai metode, kā sagatavot ēdienu uzglabāšanai. Viena teiks, ka labāk visu ātri sasaldēt svaigā veidā, cita stundām ilgi stāvēs pie plīts, lai iegūtu ideālo tekstūru un garšu produktam, ko vēlas uzglabāt. Vai ar sēnēm ir citādāk? Nebūt ne. Arī sēņu uzglabāšanai katrā mājā sava metode. Esam atraduši divas populārākās gaileņu saldēšanas metodes – izvēlies, kura tev vairāk iet pie sirds un izmēģini savās mājās!

Saldē veselas un svaigas

Nolasītās sēnes pa taisno liec trauciņos vai uzglabāšanas maisiņos un saldētavā. Jautāsi, kā ar tīrīšanu? Protams, vari noņemt “lielos netīrumus”, tādus kā skujas, sūnas un pielipušās smiltis, taču skalot pirms saldēšanas nebūs prāta darbs. Mitras sēnes, pirmkārt, atsaldējot būs ļumīgas, otrkārt, pārāk rūgtas. Mērcējot gailenes, izdalās to rūgtums, ja sasaldēsi gailenes, kad tās ir kaut vai nedaudz slapjas, riskē, ka tās būs neēdamas pēc atsaldēšanas.

Pirms saldēšanas notīri un sacep

Šajā gadījumā gan gailenes vari notīrīt zem tekoša ūdens, tad nosusināt un sagriezt sev vēlamajos gabaliņos. Pēc tam apcep tās uz pannas eļļā un pievieno nedaudz sāls garšai. Ziemā pēc atsaldēšanas, tās varēsi tikai nedaudz apcept uz pannas un tās būs gatavas pasniegšanai. Iegaumē – nesaldē gailenes kopā ar ceptiem sīpoliem, jo tie var izraisīt sēņu bojāšanos. Tāpat ņem vērā, ka sēnes jāsaldē atsevišķi, nav ieteicams pagatavot sēņu mērci un saldēt to – visdrīzāk pēc atsaldēšanas mērce saskābs, bet sēnes nevarēsi izmantot!

Vai zināji?

  • Sēnes labāk lasīt koka groziņā vai kartona kastītē/maisiņā. Saskarsmē ar plastmasu to garša mainās
  • Sēnes jāgriež ar ļoti asu nazi, notrulināts nazis nederēs
  • Gailenēs gandrīz nekad nav tārpu hitinmannozes dēļ. Hitinmannoze iedarbojas gan uz pieaugušiem parazītiem, gan uz to oliņām – šī viela tos iznīcina, tai piemīt ārstējošs efekts. Tomēr – tā ātri šķīst sālī un temperatūrā, kas augstāka par 60 °C.

Uzzini, kas jāņem vērā saldējot citus pārtikas produktus ŠEIT!