Siers, siers, siers - garšīgas receptes Jāņu galdam

pexels.com

Siera ritulis ar savu dzelteno krāsu un apaļo formu ir saules simbols uz svētku galda. Ja pieejams kārtīgs un trekns lauku piens, sviests un biezpiens, tad īstām saimniecēm pa spēkam ir Jāņu sieru sasiet pašām, savukārt, ja ķimeņu siers tiek iegādāts lielveikalā, droši pirkumiem var pievienot vēl dažas siera šķirnes un uzrīkot īstas siera dzīres. Šajās receptēs atrodamie ēdieni būs lieliskas uzkodas vai pamatēdieni un vienlīdz labi garšos gan silti, gan auksti.

Ar Brie sieru pildīti marinēti gurķi (video 0:00)

Marinēti gurķi jebkuros svētkos ir iecienīta uzkoda, jo sevišķi nākamajā rītā (vai drīzāk pēcpusdienā) pēc kārtīgas līgošanas.

Būs nepieciešami marinēti gurķi, Brie siers, filo mīkla, ola un rīvmaize panēšanai, eļla cepšanai.

Vispirms marinētajiem gurķiem jāizgrebj vidus - tam visnoderīgākais palīgs būs dārzeņu mizotājs ar spicu galu. Brie siers jāsagriež garenās, pirksta biezuma šķēlēs un ar tām jāpiepilda gurķa tukšais vidus. Tad gurķi kārtīgi ievīsta filo mīklas paladziņā, gatavo rullīti pamērcē olā, tad panē rīvmaizē un liek cepties iepriekš sakarsētā eļļā, grozot, lai tas vienmērīgi apcepas no visām pusēm. Rullīši gatavi, kad kļuvuši zeltaini brūni.

Vistas fileja ar mocarellu un parmezānu (video 0:40)

Šādi pagatavota vista būs nopietns konkurents šašlikam. Maiga un sulīga no iekšpuses, kraukšķīga un izteiksmīga ārpusē.

Nepieciešams: veselas vistas filejas, sāls, mocarellas siers, milti, ola, rīvmaize, eļļa cepšanai, tomāti savā sulā, parmezāns un svaigs baziliks.

Vistas fileju apsāla, tad iegriež kabatiņu, kuru piepilda ar mocarellu – rīvētu vai sagrieztu šķēlītēs. Galvenais nepārspīlēt ar pildījumu, lai kabatiņa turētos ciet. Tad vistu secīgi panē miltos, olā un rīvmaizē un liek cepties sakarsētā eļļā, kamēr parādās kraukšķīga, zeltaina garoziņa. Cepamtrauka dibenu vienmērīgā slānī piepilda ar tomātiem savā sulā( apmēram 3 ēdamkarotes), novieto tur vistas filejas, kurām katrai uzliek apmēram ēdamkaroti ar tomātiem. Tad apkaisa ar rīvētu parmezānu un sakapātu, svaigu baziliku. Liek cepties cepeškrāsnī 180 grādos uz 20 minūtēm.

Čedara siera “saulīte” (video 1:40)

Ja jau svinam saulgriežus, tad sauli var pagatavot pavisam uzskatāmu un apēdamu. Lai pietiek spēka sagaidīt rītu.

Nepieciešams: divas loksnes kārtainās mīklas, rīvēts čedara siers, tomātu mērce, ola apsmērēšanai.

Kārtainās mīklas loksnes apkaisa ar miltiem, lai nesalīp kopā un novieto vienu uz otras, tad apgriež malas, lai veidojas apļa forma – talkā var ņemt bļodu. Starp mīklas slāņiem uzsmērē tomātu mērci un uzkaisa sarīvētu sieru. Mīklas apļa vidū novieto glāzi un, vadoties pēc tās, kā centra, iegriež “starus”. Tos divreiz savirpina, noņem glāzi, apsmērē mīklu ar sakultu olu un liek cepties 20 – 25 minūtes 204 grādos.

Lai notērētu uzņemtās kalorijas vislabāk ir svinēt aktīvi! Kādas lietas būs nepieciešamas atpūtai pie dabas - uzzini šeit.