Smiltsērkšķis – brīnumoga Tavai veselībai

Smiltsērkšķis (Image by Leo Ainsalo from Pixabay)

Vai zināji, ka 100 gramos smiltsērkšķa ogu ir aptuveni 600 miligrami C vitamīna? Mazās, zeltainās odziņas smiltsērkšķi ir viens no bagātīgākajiem C vitamīna avotiem, bet tas nav vienīgais to trumpis. To sastāvā ir ārkārtīgi daudz vērtīgu vielu, kas nepieciešamas mūsu organisma.

100 g smiltsērkšķu ogu sastāvā ir…

100 gramos smiltsērkšķu ir vien 89 kcal un tās sastāv no:

  • 82,6% ūdens
  • 7,1 g tauku
  • 3,3 g ogļhidrātu
  • 1,4 g olbaltumvielu

Šīs ogas ir labs šķiedrvielu avots, tāpēc ir ieteicams smiltsērkšķu ogas pievienot maltītēm, īpaši brokastīs. Tās satur E un K vitamīnu, atsevišķus B grupas vitamīnus un organiskās skābes (ābolskābi, vīnskābi, dzintarskābi).

Kad smiltsērkšķu ogas ir vērtīgākās?

Vislielākā uzturvērtība ogām ir, kad tās novāc vēlu, ļaujot tām kārtīgi nogatavoties. Vislabāk ir tās ēst svaigas, bet, ja vēlies tās paglabāt arī vēlākam laikam, visvairāk vērtīgo vielu saglabāsies, ja ogas sasaldēsi vai pārstrādāsi bez karsēšanas, piemēram, izspiežot sulu.

Kā pagatavot smiltsērkšķu tēju?

Smiltsērkšķu ogas vari izmantot salātos, pievienot saldējuma un piena kokteiļiem, kā arī izmantot pamatēdienos, kā piedevu mērcēm un pievienot desertiem. Bet vakarā uzvāri smiltsērkšķu ogu tēju:

  1. Lielu karoti smiltsērkšķu ogu aplej ar 2 glāzēm tikko uzvārīta ūdens;
  2. Liec to uz plīts vārīties uz 5 minūtēm;
  3. Ņem tēju nost no plīts un ļauj tai vēl 10 minūtes pastāvēt malā, lai garša ievelkas.

Tēju vari saldināt ar medu vai pievienot citus augus (piparmētru, lavandu, kumelītes, liepziedus, utt.)

Lasi arī, kādas veselības problēmas var risināt ar smiltsērkšķu palīdzību un kā smiltsērkšķi palīdz imunitātes stiprināšanai.