Smiltsērkšķu, ābolu un apelsīnu ievārījums: recepte īstiem gardēžiem

Ievārījums (Image by silviarita from Pixabay)

Ir patīkami, kad ziemā vari mieloties ar pašu gatavotiem našķiem – ievārījumiem, kompotiem, marinējumiem, utt. Vēl jaukāk ir tad, ja izdodas atrast pieliekamajā kaut ko arī tad, kad gribas ko nedaudz citādāku. Šādās reizēs var noderēt smiltsērkšķu, ābolu un apelsīnu ievārījums. Jau trešo gadu to gatavoju ziemai un jāatzīst, ka ar katru sezonu burciņu skaitu nākas nedaudz palielināt. Pagatavo to un pārsteidz ziemā ar šo našķi pat lielākos gardēžus.

Ievārījumam nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 700 g smiltsērkšķu ogu;
  • 1 kg ābolu;
  • 1 apelsīns;
  • 700 g cukura;
  • 2 cm garu ingvera saknes gabaliņu.

Ievārījuma gatavošanas recepte:

  1. Samal smiltsērkšķu ogas un izberz tās caur smalku sietu, lai atbrīvotu no sēkliņām;
  2. Nomazgā, nomizo ābolus, izgriez serdes un samal putrā;
  3. Ar rīvi norīvē apelsīnam miziņu, apelsīnu nomizo, atdali mīksto daļu no baltās plēves un sagriez mazos gabaliņos;
  4. Ingvera sakni sarīvē un smalkās rīves;
  5. Abus biezeņus – ābolu un smiltsērkšķu – samaisi kopā, pievieno klāt apelsīna gabaliņus, sarīvēto miziņu, ingvera sakni un cukuru, un liec uz plīts vārīties aptuveni 10 minūtes uz nelielas uguns;
  6. Ievārījumu nocel maliņā un ļauj tam nedaudz pastāvēt, lai apelsīna gabaliņiem paši sadalās pa ievārījumu;
  7. Lej to iepriekš sagatavotās, sterilizētās burciņās un aizvāko.

Pagatavo ziemai arī šos ievārījumus:

Savukārt šeit izlasi, kāpēc smiltsērkšķis noteikti ir jāiekļauj tavā ēdienkartē.