Šodien Starptautiskā kafijas diena!

Kafija (Image by Comfreak from Pixabay)

29.septembris daudziem cilvēkiem visā pasaulē ir ļoti mīļi svētki, jo tieši šajā datumā atzīmē Starptautisko kafijas dienu. Pagatavosim tasīti labas kafijas, iesēdīsimies ērtāk krēslā vai dīvānā un uzzināsim, kas ir šī diena un kad tā radusies.

Kas ir Starptautiskā kafijas diena?

Varētu teikt, ka Starptautiskā kafijas diena ir salīdzinoši jauna svinamā diena, jo pirmo reizi to atzīmēja Amerikas Savienotajās Valstīs 2005.gadā. Pirmo reizi šādu nosaukumu - Starptautiskā kafijas diena – izmantoja 2009.gada 3.oktobrī, kad Dienvidu pārtikas un dzērienu muzejs aicināja rīkot preses konferenci par godu šim siltajam dzērienam. Līdz pat 2015.gadam dažādās valstīs to svinēja dažādos datumos, bet tagad tā atzīmējama tieši 29.septembrī. Šajā dienā ir jārunā par kafijas nozari, jāizzina tā vēsture, jāiepazīst jaunas kafijas šķirnes un tās pagatavošanas metodes un, protams, tā jābauda.

Kā radās kafija?

Publiskajos resursos minēts, ka kafija radās 11.gs, Kaffas provincē un paldies mums par to ir jāsaka kādam Etiopijas aitu ganam vārdā Kaldi. Viņš ievēroja, ka aitas, apēdot nezināma krūma ogas, pēc tam kļūst ļoti aktīvas un draiskas. Viņš nolēma savādās ogas pagaršot un juta, kā viņš pats kļūst enerģijas pilns un mundrs. Pēc kāda laika par šīm ogām uzzināja arī mūki, kuri nolēma šīs ogas pagaršot, bet tās bija ļoti rūgtas, tāpēc viņi sameta tās ugunskurā. Pacēlās neizsakāmi patīkams aromāts, kas lika mūkiem vēlreiz tās pamēģināt, bet jau apgrauzdētas. Kafijas ogu radītais efekts bija pārsteidzošs – viņi nevarēja aizmigt visu nakti. Tāpēc mūki to sāka uzskatīt par Dieva dzērienu. Vēlāk kafija izplatījās visā Arābijsa pussalā un 16.gs.uzsāka savu ceļu Eiropas pusi.

Tagad tas ir viens no iecienītākajiem dzērieniem pasaulē un pastāv pat uzskats, ka tā ir otra nozīmīgākā tirdzniecības prece aiz naftas, turklāt tagad to ražo visdažādākajās valstīs. Arī pie mums Latvijā. Ja vēlies uzzināt, kā tas notiek, zemāk pieejams video.

Ja, lasot šo, kafijas krūze vēl nav tukša, vari izlasīt arī šos interesantos rakstus par kafiju: