Vegāns sēņu un lēcu burgers ar frī kartupeļiem (5 porcijas)

Photo by Matias Rengel on Unsplash

Ar vien populārāks kļuvis ēdiens bez dzīvnieku valsts sastāvdaļām tajā. Agrāk šķita, ka katrai ēdienreizei pienākas piena glāze un gaļas gabaliņš vai mērcīte, taču tagad arvien vairāk cilvēku iepazīst vegānu uzturu - ir tik daudz garu recepšu, kas galvenokārt veidotas no augu valsts produktiem. Viena no tādām ir šī burgera recepte! Pat, ja nepiekop veģetāru vai vegānu ēdienkarti, šis burgers noteikti ir jāpamēģina! 

Sastāvdaļas burgeram:

1 ēdamkarote linu miltu
3 ēdamkarotes ūdens
3 ēdamkarotes olīveļļas
225g šampinjonu (sakapātu)
1 ēdamkarote sojas mērces
½ tējkarote paprikas garšvielas
1 sagriezts maza izmēra sīpols
2 saspiestas ķiploka daiviņas
½ tējkarote sāls
½ tējkarote piparu
300g novārītas lēcas
100g auzu pārslas

Sastāvdaļas kartupeļiem:

4 brūnie kartupeļi, sagriezti strēmelēs
Olīveļļa garšai
1 ½ tējkarote ķiploku garšvielas
1 ½ tējkarote paprikas garšvielas
Sāls un pipari pēc paša vēlmes

Papildus nepieciešams:

5 burgera maizītes
Dijon sinepes
Sagriezts tomāts
Svaiga rukola
Kečups pasniegšanai

Sagatavošana:

1. Uzsildi cepeškrāsni līdz 200°C
2. Lai sagatavotu lina miltu masu, sajauc miltus ar ūdeni nelielā bļodā, noliec malā, kad tas izdarīts
3. Atrodi lielu mērces pannu un sildi to uz vidēji lielas uguns, uz pannas uzlej ēdamkaroti olīvu eļļas
4. Kad eļļa sakarsusi, pievieno sēnes. Cep 7-8 minūtes, kamēr uz pannas vairs nav šķidruma, kas iepriekš izdalījies no sēnēm.
5. Pievieno sojas mērci un papriku un cep vēl 2-3 minūtes. Tad visu ievieto bļodiņā un noliec malā.
6. Uzsildi vēl vienu ēdamkaroti eļļas uz vidēji karstas uguns. Kad eļļa sakarsusi, pievieno sīpolu un cep 3-5 minūtes, kamēr tas kļuvis viegli caurspīdīgs. Pievieno ķiploku un cep 2 minūtes. Tad pievieno Sali un piparus un cep vel 2 minūtes.
7. Ievieto sīpolus virtuves kombainā, pievieno lēcas, auzas un linu miltu maisījumu, samal, vai viss kopā sajaucas, bet nav pilnīgi vienmērīgs.
8. Ievieto šo masu bļodā, kurā bija sēnes. Ar rokām sajauc kopā šo masu ar sēnēm, tad izveido 5 plācenīšus. Izkārto tos uz cepamā papīra, tad apklāj ar plēvi un ieliec saldētavā uz 20 minūtēm.
9. Kamēr plācenīši saldējas, sagatavo kartupeļus. Vidēja izmēra bļodā saliec kartupeļus un sajauc ar olīvu eļļu, paprikas un ķiploku garšvielu, sāli un pipariem.
10. Izklāj kartupeļus uz cepamā papīra, uz cepešpannas, un ievieto cepeškrāsnī – cep 15 minūtes.
11. Izņem plācenīšus no saldētavas. Lielā mērces pannā uzsildi atlikušo ēdamkaroti ar olīveļļu, uz vidējas uguns. Kad eļļa uzkarsusi, uz pannas uzliec 2 -3 plācenīšus, uzmanīgi, lai tās nepieskaras viena otrai. Cep 5 minūtes, tad apgriez uz otru pusi, un cep vēl 5 minūtes. To pašu atkārto ar atlikušajiem plācenīšiem.
12. Sakārto savu burgeru – uz apakšējās maizītes uzliec plācenīti, tam pa virsu uzsmērē sinepes, uzliec tomātu šķēles un rukolu, uzliec maizītes augšējo daļu virsū.
13. Pasniedz gatavos frī kartupelīšus ar kečupu.
14. Labu apetīti!