Veselīgs uzturs – mode vai nepieciešamība?!

Interneta laikmetā, kad visiem patīk dalīties ar pieredzi un paust savu nostāju, kas ir svarīgi un kas nē, kas moderni un trendīgi, aktuāls ir jautājums - veselīgs uzturs – tā ir mode, nepieciešamība vai svarīga dzīves sastāvdaļa.

„Baltic International Bank Latvijas barometra” pētījumā starp veselīga dzīvesveida priekšnoteikumiem respondenti min veselīgu uzturu (58%), pietiekamu miegu (37%) un regulāras fiziskās aktivitātes (37%).

Daudziem no mums viena no populārākajām Jaunā gada apņemšanās tēmām ir ēst veselīgāk un samazināt lieko svaru. Katrs no mums to var darīt pats saviem spēkiem, smeļoties padomus internetā, kas ir pieejami ļoti daudz un kas reizēm nonāk pretrunā viens ar otru, savukārt otrs variants – ir vērsties pie speciālistiem un darīt to kopā ar viņiem.

Veselības centra VIVENDI iesaka dažus padomus veselīgam dzīvesveidam:

1. Standartizēta ēdienkarte svara mazināšanai

Veselības centra VIVENDI uztura speciāliste Jeļena Pavlova, kura izstrādājusi standartizētu ēdienkarti svara mazināšanai, norāda - “Daudz un dažādas diētas ir pieejamas sabiedrībai, taču diemžēl nereti rodas grūtības tās ievērot ilgstoši.” Speciāliste uzskata, ka problēma ir tā, ka šajās diētās produktu daudzums ir ļoti ierobežots vai arī tiek likts uzsvars uz noteiktiem konkrētiem produktiem. “Taču standartizēta ēdienkarte nav paredzēta vienam produktam jeb monodiētai vai ļoti ierobežojošai diētai,” uzver Jeļena Pavlova.

Standartizēta ēdienkarte izstrādāta uztura plānam, kurš paredz viegli pagatavojumus ēdienus 7 dienām, 5 ēdienreizēm katrā dienā. Šīs ēdienkartes galvenais mērķis ir palīdzēt cilvēkam samazināt svaru un paralēli mācīties ēst atbilstoši veselīga uztura pamatprincipiem.

Uzņēmuma piedāvātā standartizētā ēdienkarte mainās regulāri un tā ir atbilstoša sezonalitātei un cilvēku vajadzībām pēc uzturvērtībām.

2. Kustības 

Runājot par kustībām, speciālisti iesaka 30–45 minūšu aktīvu fizisku slodzi vismaz trīs līdz piecas reizes nedēļā. Patīkamas fiziskās aktivitātes, kuras tiek veiktas ar labu noskaņojumu un prieku, labvēlīgi ietekmēs asinsspiedienu, holesterīnu, cukura vielmaiņu, kā arī sniegs enerģiju un vairos dzīvesprieku. Vislabākos rezultātus nes tās aktivitātes, ko cilvēks izvēlās pats - braukt ar riteni, staigāt, nūjot, peldēt. Ikdienā var kombinēt savu aktivitāšu plānu – piemēram, divreiz nedēļā peldēt un divreiz staigāt. Pats galvenais šajā visā ir regularitāte. Faktiski dzīvesveida un paradumu maiņa ir grūtākais šajā procesā. Grūti ir cilvēkam noturēt motivāciju darīt kaut ko sevis labā - daudz vienkāršāk ir palūgt izrakstīt tableti.

3. Nedaudz par lieko svaru. Vai zināji? 

Ja pacientam ir aptaukošanās (ĶMI > 30kg/m2), to, protams, ietekmē ģenētiskie, vides un sociālie faktori, bet nedrīkst aizmirst arī psiholoģiskos. Biežāk sastopamie ir spēcīgs satricinājums, zaudējot mīlestības objektu, vispārēja nomāktība, niknums, bailes no vientulības, situācijas, kurās ir pastiprināta spriedze. Visos šajos gadījumos ēšanai ir aizvietojošā apmierinājuma nozīme.

Ieteikums ir atbildēt uz šādiem jautājumiem:
1. Kādu izsalkumu (neskaitot fizisko) remdēju ar pārtiku?
2. Kādu nodarbošanos laikā aizmirstu par ēšanu?
3. Kādu dienas laika daļu aizņem maltītes gatavošana un ēšana?
4. Kādus enerģijas avotus, neskaitot barību, izmantoju?

Pat mērena svara samazināšana (5–10% no sākuma svara) uzlabo lipīdu spektru – samazinot slikto holesterīnu un palielinot labās taukvielas. Svaru galvenokārt mazina ar kaloriju deficītu: 300–500 kcal/d.

Pēc visu liekā svara un kardiovaskulāro risku ietekmējošo faktoru noteikšanas jāizveido kopīgs rīcības plāns konkrētā laikā ar mazākiem un lielākiem nākotnes mērķiem. Veiksmīgam rezultātam bieži nepieciešams komandas darbs, kurā iesaistīts ārstējošais ārsts, uztura speciālists, fizioterapeits un psihoterapeits. 

4. Kāpēc mūsdienās būtu jāgatavo mājās?

• Savas un savu tuvinieku veselības dēļ – mājās gatavots, veselīgs uzturs no sezonāliem produktiem nodrošinās organismu ar visām nepieciešamajām uzturvielām, vitamīniem, minerālvielām. Tas sniegs enerģiju un sāta sajūtu.
• Laiks kopā – mūsdienu tendence ēst ārpus mājas mazina kopības sajūtu ģimenē. Kopā gatavotas un ēstas maltītes, sarunas un dienas svarīgāko notikumu apspriešana – tas veicina komunikāciju un labākas attiecības ģimenē. Ir veikti arī novērojumi, ka bērni, kuri ēd ģimenē kopā pie galda, ir atraisītāki, spēj labāk izteikt savu viedokli, diskutēt, jo to dara regulāri pie kopīga galda ar mājiniekiem.
• Mājās gatavots ēdiens ir lētāks – ja vien katru dienu negatavosi izsmalcinātus ēdienus! Ikdienas ēdienam ir jābūt vienkāršam, ātri pagatavojamam.

Veselības centrs „Vivendi” atgādina, ka tu neesi viens, nāc uz jautā pēc palīdzības! Ko var iemācīties veselības centra „Vivendi” Uztura kabinetā?

Uztura praktiskās apmācības kabinets ir lieliska iespēja teoriju īstenot praksē. Mēs kopīgi mācāmies gatavot veselīgu uzturu, izmantojot mazāk taukvielu, apgūstam zināšanas, kā gatavot ēdienu, kas sniedz enerģiju, ir garšīgs un satur nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu devu dienai. Vienlaikus ir svarīga atziņa, ka veselīgu un gardu maltīti var pagatavot katrs pats, un tas neprasa ne pārāk daudz līdzekļu, ne mūsdienās tik dārgā laika. Te kāds pirmo reizi nobauda no cukini gatavotus spageti, izjūt ēdiena garšu un smaržu bez E-621, jo gatavošanā izmanto tikai garšvielas, garšsaknes un pavisam maz sāls.