Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ievu ziedi un ogas - kāds ir to pielietojums un ietekme uz veselību?

Ievu ogas, Photo by pure julia on Unsplash

Ievu ogas, Photo by pure julia on Unsplash

Tās daudzveidīgi tiek izmantotas gan medicīnā, gan kosmetoloģijā un pat ēdiena gatavošanā. Papildus ēteriskajām eļļām un smaržai ievas lepojas ar lielu daudzumu tanīniem, kas labi palīdz pret caureju, flavonoīdiem, kam piemīt antibakteriāla iedarbība, kā arī C vitamīnu. Vērts zināt, ka svaigās ievu ogās tikpat kā nav kaloriju, arī ogļhidrātu daudzums tajās ir zems – tikai 16,8 g uz 100g produkta, bet olbaltumvielas – 8,4g. Pašlaik, kad ievas zied, ir vērts ievākt to ziedus un ogas, taču jābūt arī piesardzīgam, jo nepareiza lietošana var novest arī pie saindēšanās.

Ievu izmantošana medicīnā

Ievziedi un ievu ogas un pat miza, ja tā pareizi savākta, nelielos daudzumos stimulē elpošanu un uzlabo gremošanu.

Ievu ogu ārstnieciskās īpašības ietver diezgan plašu slimību loku – To regulāra lietošana uzlabo kuņģa sienu stāvokli, tādējādi novēršot gastrīta un čūlu attīstības varbūtību. Bet ogu novārījumus lieto saaukstēšanās gadījumā. Tieši ar ievu ogu sulu bieži tiek ārstētas arī strutojošas brūces, iekaisumi un konjuktivīts.

Ievu ziedi un lapas – tiek lietoti pat vēl plašāk nekā ogas. Īpaši tie palīdz caurejas gadījumā. Ievu lapu uzlējumi noder arī klepus un bronhīta ārstēšanai. Savukārt lapas var pat svaigā veidā lietot ārēji, uzklājot tās uz strutojošām brūcēm vai iekaisumiem. Lapu novārījumu var izmantot kā mutes skalošanas līdzekli, ja to lieto regulāri, tas var palīdzēt arī cīņā ar kariesu. Ievu ziedu uzlējums var pat ietekmēt ķermeni kā pretsāpju līdzeklis, tāpēc tos lieto reimatisma un podagras ārstēšanai.

Ievas koka mizas ārstnieciskās īpašības ir vispretrunīgākās, jo noteiktos apstākļos tā var radīt ciānūdeņražskābi - diezgan bīstama viela, kas ir indīga cilvēka ķermenim. Neskatoties uz to, ievu mizas tinktūras tiek izmantotas kā lielisks sviedrēšanas līdzeklis saaukstēšanās gadījumos, kas arī ļauj ātri normalizēt ķermeņa temperatūru.

Jāatceras, ka ievas var nodarīt arī kaitējumu veselībai. Atsevišķu to sastāvdaļu dēļ tās vienlaikus tiek uzskatītas arī par nosacīti indīgu augu. Pārāk daudz ievogu lietošana var izraisīt aizcietējumus. Ievas noteikti nevajadzētu lietot grūtniecēm. Savulaik tas tika pat uzskatīts par kontracepcijas līdzekli.

Ievu izmantošana kosmetoloģijā

  • Kosmetoloģijā ievas lieto ne mazāk intensīvi kā medicīnā. Īpaši veiksmīgais ievu ogu ķīmiskais sastāvs palīdz tikt galā ar pūtītēm. Šim nolūkam ieteicams vienkārši izspiest sulu no ogām un periodiski ar to noslaucīt seju.
  • Dažkārt ievogas var palīdzēt arī sarežģītākām ādas slimībām, piemēram, dermatīta ārstēšanā.
  • Pret saules apdegumiem palīdzēs četru dienu uzlējums ar ēdamkaroti ķiršu ziedu un 100 ml degvīna. Vienkārši noslaukiet problemātiskās vietas
  • Ievu ziedu novārījumu iesaka izmantot arī sejas tīrīšanā, lai mazinātu ādas sausumu. Lai gūtu labu uzlējumu, ievziedi jāaplej un jāvāra apmēram pusstundu.
  • Galvas ādas ierīvēšana ar mizas uzlējumu palīdz cīnīties ar parazītiem, piemēram, utīm.

Ievu ogu izmantošana ēdiena gatavošanā

Virtuvē visbiežāk tiek izmantoti ievu augļi, no kuriem gatavo kompotus, alkoholiskos dzērienus, pīrāgu pildījumus, ievārījumus un pat kvasu. Tajā pašā laikā gan svaigas, gan žāvētas ogas ir lieliski piemērotas ēdiena gatavošanai. Kaltētas ievogas var sasmalcināt līdz pulverveida stāvoklim, un vēlāk pievienot kviešu miltiem un cept aromatizētas kūkas.

Svarīgi ievērot - gatavojot ēdienus no ievu ogām, tās ieteicams noblanšēt un izlaist caur sietu, lai mazinātu iespējas sabojāt ēdiena garšu.

Ievu lapas ir veselīgas un tās var izmantot arī kā salātu sastāvdaļu.

Kad ievākt ievu ziedus un ogas?

Ievziedus jālasa tad, kad tie pilnībā atvērušies. Tos kaltējot, neturot atklātos saules staros.

Ievu ogas ievāc, kad tās pilnībā nogatavojušās u zaudējušas sākotnējo rūgtumu – tad tās ir saldas. Ogas novāc ar visiem kātiņiem un žāvē sltā krāsnī, pakāpeniski palielinot temperatūru no 40 līdz 60 grādiem. Pēc žāvēšanas ogām var noņemt kātiņus un ievietot tās noslēgtā traukā, šādā veidā ogas drīkst uzglabāt 2 gadus un tās nezaudēs savas derīgās īpašības. Varēsi gatavot kompotus, želejas, dzērienus.

Ievu lapas vāc vasaras sākumā. Žāvē ēnainā vietā, izklājot lapas vienā kārtā un periodiski apgriežot.

Vai tu zināji? Vieta, kur aug ievas, tiek uzskatīta par ļoti tīru, jo ziedoša koka izgarojumi spēj attīrīt gaisu no mikrobiem. Tomēr nav ieteicams turēt lielus šo ziedu pušķus mājās, jo no to smaržā esošajām ēteriskajām eļļām var arī noreibt galva.

Taču ir vērts savākt ievu ziedus un ogas un sagatavot tās lietošanai kā zāles. Tomēr, izmantojot ievas, esi īpaši piesardzīgs, jo nepareiza to lietošana var arī novest pie saindēšanās.

Izlasi arī:

Naudas koks - vairo naudu vai ārstē?
Ievu ogas, Photo by pure julia on Unsplash

Ievu ogas, Photo by pure julia on Unsplash

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas