Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kas ir funkcionālā pārtika un kā to iekļaut ēdienkartē

Ēdiens, Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Ēdiens, Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Šobrīd pārtikas ražošanas nozare attīstās ļoti straujiem soļiem, tāpēc cilvēkus retāk ieinteresē produkti bez pievienotās vērtības. Vēlamies ēst labāk, veselīgāk, interesantāk un garšīgāk! Gribam sniegt kaut ko īpaši labu savam ķermenim un prātam, tāpēc ražotāji, meklējot risinājumus patērētāja prasībām, aizvien vairāk izgudro dažādus produktus ar pievienoto vērtību, ražojot funkcionālo pārtiku. Kas ir funkcionālā pārtika un vai tiešām tas ir kaut kas tik ļoti jauns un inovatīvs, skaidro Rimi Bērniem veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Funkcionālā pārtika

Funkcionālā pārtika ir pārtika, kam pievienotas dažādas bioloģiski aktīvas sastāvdaļas, kas uzlabo veselību, veicina organisma fizioloģisko darbību un samazina saslimstības risku. Apzīmējums "funkcionālā pārtika" radies Japānā 20.gadsimta 80. gados, kad valsts zinātnieki veica plašus pētījumus par atsevišķu pārtikas sastāvdaļu ietekmi uz organismu un saslimstību, tādējādi cenšoties mazināt valsts veselības sistēmas izmaksas.

Arī brokolis var būt funkcionālā pārtika

Funkcionālā pārtika varbūt gan absolūti dabīgs produkts, piemēram, skābpiena produkts ar pienskābes baktērijām, kam ir pierādīta labvēlīga probiotiskā iedarbība uz cilvēka gremošanas traktu. Tā var būt arī pilngraudu auzu pārslas, jo satur šķīstošās šķiedrvielas ar nosaukumu beta-glikāni, kam ir pierādīta īpašība samazināt holesterīna un glikozes uzsūkšanos gremošanas traktā, tādējādi mazinot sirds un asinsvadu slimību risku. Funkcionālā pārtika ir gan ogas un augļi, gan dārzeņi un pilngraudu produkti, jo tie satur bioloģiski aktīvas vielas, kas labvēlīgi ietekmē cilvēka organisma darbību. Piemēram, kurkumu, granātābolu un brokoli var saukt par funkcionālo produktu, jo to sastāvā ir polifenoli, kam piemīt antioksidatīva iedarbība.

Kas ir rūpnieciski ražota funkcionālā pārtika

Funkcionālā pārtika var būt arī rūpnieciski ražota, piemēram, augu dzērieni, kuri ir bagātināti ar D vitamīnu, kalciju un B 12 vitamīnu. Par funkcionāliem produktiem sauc arī produktus, kuros rūpnieciski samazināta vai pilnībā izņemta viela, kas identificējama kā kaitīga. Tāds piemērs ir jogurts bez laktozes. Dažreiz produktiem tieši otrādi - papildus pievieno vielu, kam ir pierādīta labvēlīga iedarbība uz organismu. Tāds, piemēram, ir musli ar linsēklām un klijām. Klasisks funkcionālās pārtikas piemērs ir jogurts ar bifidobaktērijām, kas darbojas kā probiotiķis, veicinot labvēlīgās mikrofloras attīstību un uzlabojot gremošanas trakta veselības stāvokli.

"Es ieteiktu maksimāli censties iekļaut savā uzturā dabisku funkcionālo pārtiku - augļus, ogas, dārzeņus, pilngraudu produktus, pākšaugus un zaļumus, un protams, ja ir nepieciešamība, arī iegādāties veikalos šos specializētus produktus," norāda Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Lasi arī:

Kāpēc visu laiku gribas ēst?

Vai gaļu ēst ir veselīgi?

Kas notiks ar ķermeni, ja ēdīsi pārāk daudz brokoļus?

Ēdiens, Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Ēdiens, Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas