Vilnīši (Pixabay.com)
Latvijā mežu platība ir 1,62 milj. ha un tie ir pilni dažādām veltēm, kas, pareizi pagatavojamas, var kļūt par neizsakāmi lielu gardumu vēlajos rudens vai ziemas vakaros. Ik rudeni ar ģimeni dodamies pastaigā uz mežu, cerībā atrast rudens sēnes – bērzlapes, rudmieses, alksnenes, cūcenes un vilnīšus. Paldies Dabas mātei arī šogad, jo kopīgi esam salasījuši 3 grozus sēņu, kas nu jāsteidz iesālīt. Lūk, recepte, kā sālu sēnes (aizgūta no vīramātes).
Vispirms sagatavo sēnes:
- Sēnes notīri no gružiem un netīrumiem, bērzlapēm no cepurītēm novelc miziņu, rudmiesēm, alksnenēm, vilnīšiem un cūcenēm nogriez kātiņus;
- Liec sēnes katlā, aplej ar aukstu ūdeni un liec vārīties;
- Pievieno sāli (uz 1 litru ūdens 2 ēdamkarotes sāls) un 1 ēdamkaroti etiķa, kas neļaus sēnēm palikt tumšām;
- Vāri sēnes apmēram 15 minūtes, ik pa laikam nosmeļot putiņas;
- Kad sēnes gatavas, nokās tās caurdurī un aplej ar aukstu ūdeni. Atstāj uz nakti, lai iztek viss liekais.
Ļoti viegls veids, kā iesālīt rudens sēnes
Visātrākais pagatavošanas veids ir nākošajā dienā ielikt sēnes bļodā, pievienot sāli un likt tās stikla traukā, ko uzreiz aizvāko. Vīramāte izmanto māla trauku, bet tad tam virsū ir jāuzliek kāds slogs, lai sēnes sablīvējas.
Lūk, arī citi veidi, kā pagatavot sēnes:
- Sēņu marinādes recepte, kas garšo pat bērniem;
- Kā un kāpēc kaltēt sēnes?
- Saldētās gailenes ziemai – kā pareizi sagatavot;
- Beku našķis vakariņām RECEPTE.
Vilnīši (Pixabay.com)