Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Pelašķi un to pielietojums – receptes veselībai, dārzam un skaistumam

Pelašķis, Image by Willfried Wende from Pixabay

Pelašķis, Image by Willfried Wende from Pixabay

Pelašķi un to ārstnieciskās īpašības tautas medicīnā ir pazīstamas jau no seniem laikiem. Šis augs plaši izplatīts Latvijas pļavās un zied visbiežāk baltiem vai rozā ziediņiem. Pelašķu lapas ir bagātas ar K vitamīnu, kas palīdz stiprināt asinsvadu sieniņas, uzlabot asins recēšanu un paātrināt ādas atjaunošanos. Turklāt tie satur arī tanīnus, ēteriskās eļļas, karotīnu un citas noderīgas aktīvas vielas.

Pelašķi ārstniecībā

Pelašķa ķīmiskais sastāvs ir labvēlīgs, lai to izmantotu kā pretiekaisuma līdzekli, aktiseptisku, savelkošu, spazmas mazinošu līdzekli, tādēļ pelašķi plaši izmanto gan iekšēji gan ārēji dažādu kaišu ārstēšanai – asiņošanai, zarnu trakta slimībām, ādas slimībām, brūču un čūlu ārstēšanā u.c. Tautas medicīnā pelašķa tēju jeb novārījumu izmanto arī aknu un urīnpūšļa slimību ārstēšanā, bezmiega gadījumos, kā arī to iesaka jaunajām māmiņām laktācijas periodā piena veicināšanai. Pelašķu sula ar medu tiek uzskatīta par efektīvu līdzekli apetītes uzlabošanai un vielmaiņas normalizēšanai. Tiesa gan – pelašķus neiesaka lietot grūtniecības laikā.

Pelašķi brūču ātrākai sadziedēšanai

Svaigs pelašķis palīdz arī dažādām brūcēm un mazina asiņošanu, tādēļ savulaik to pat dēvēja par “karavīru zāli”. Tiek uzskatīts, ka pat sengrieķu varonis Ahilejs ar pelašķiem dziedēja karavīru brūces - līdz ar to auga latīņu vārds Achillea.

Pelašķa sula vai lapas, kas saberztas putriņā un uzklātas uz brūces, mazina iekaisumu un paātrina dzīšanu. Šī iemesla dēļ pelašķi var izmantot arī cīņā pret pūtītēm – vienkārši regulāri jānosauka seja ar pelašķu sulu.

Pelašķu uzlējums

Pelašķu uzlējums paredzēts ārējai lietošanai – sasmalcinātus garšaugus (1 ēdamkarote) aplej ar glāzi karsta ūdens un pēc stundas nokāš. Lieto kā losjonu, kas palīdzēs kukaiņu kodumiem un brūču mazgāšanai.

Pelašķi skaistumkopšanā

Pelašķus lieliski var pielietot skaistumkopšanā – ādas problēmu mazināšanai, matu veselības uzlabošanai un matu stiprināšanai. Lūk, pāris noderīgu recepšu:

Pelašķu ziedes pagatavošana

Pelašķu ziedes pagatavošanas recepte ir viegla – pusglāzi sasmalcinātu žāvētu pelašķu samaļ pulverī un sajauc ar 100g svaigiem taukiem, uzglabā ledusskapī. Uzklāj 2-3 reizes dienā uz problemātiskajām ādas vietām – izsitumiem, pūtītēm u.c.

Pelašķu novārījums matu stiprināšanai

Pelašķu novārījums palīdz stiprināt novājinātus matus, kā arī mazināt to izkrišanu. 1 tējkaroti kaltētu sasmalcinātu pelašķu pārlej ar glāzi karsta ūdens, pēc kādas pusstundas nokāš. Pēc tam šo uzlējumu vairākas reizes dienā ierīvē galvas ādā.

Pelašķi dārzā

Dārza darbos pelašķi tiek izmantoti kā lielisks dabas insekticīds. Kilogramu pelašķu pievieno spainī verdoša ūdens un atstāj ievilkties, tad izkāš un pievieno veļas ziepes. Pēc tam šo novārījumu izsmidzina uz augiem pret laputīm, ērcītēm un citiem kaitēkļiem.

Ja pelašķi vēlas audzēt dārzā, lai papildinātu dārza dizainu, tad der zināt, ka tas labi izskatās blakus lilijām, salvijai, kā arī dažādiem košas krāsas ziediem.

Pelašķi virtuvē

Pavāri un kulinārijas eksperti novērtē pelašķi kā lielisku garšvielu to rūgtenās garšas dēļ, kas var papildināt ēdiena garšas nianses. Tāpat pelašķis var palīdzēt vielmaiņas uzlabošanā.

Vīns ar pelašķiem

Pelašķus var pievienot vīnam, lai uzlabotu vielmaiņas procesus. 50g kaltētu sasmalcinātu pelašķu pārlej ar 0,5l sausā vīnogu vīna un atstāj uz 1 mēnesi ievilkties. Šo uzlējumu vēlams glabāt tumšā vietā istabas temperatūrā. Pēc tam – nokāš un lieto pēc ēšanas 3x dienā pa malciņam. Svarīgi gan ievērot, ka atsevišķiem cilvēkiem var būt nepanesība pret pelašķiem, tos neiesaka lietot grūtniecības laikā, kā arī tromboflebīta gadījumā.

Izlasi arī:


Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...