Rudens sautējuma recepte patiesi krāsainām vakariņām

Dipesh Gurav from Unsplash.com

Latvijai pamazām piezogas rudens ar krāsainām lapām, vēju, lietus lāsēm un rudens ražas pārbagātību. Šis ir īstais brīdis uzņemt organismam tik ļoti nepieciešamos vitamīnus! Viens no veidiem, kā to izdarīt, pagatavo gardu sakņu sautējumu. Šī recepte priecēs ne tikai Tavu vēderu, bet arī acis!

Turklāt to ir patīkami gatavot, jo nav nepieciešams visas sastāvdaļas pirms tam sagatavot. Viss notiek secīgi un lēnām, kas ļauj ēst gatavošanas procesu patiesi izbaudīt. Ja plāno visu dienu pavadīt mājās, sautējuma gatavošanu vari sākt jau pusdienlaikā, lai tikai vakariņās celtu to galdā. Tas radīs patiesi piesātinātu rudens garšu.

Kas šai sautējuma receptei būs nepieciešams?

  • 500 g svaigas cūkgaļas (liesa cauraudzīte šim ēdienam derēs vislabāk)
  • 4 svaigi burkāni
  • 2 lieli sīpoli
  • 2 lielas ķiploka daiviņas
  • 1 mazs kabacis
  • 1 mazs cukini
  • 1 mazs baklažāns
  • 1 neliels, svaigs ziedkāposts
  • 200 g zirnīšu (vari izvēlēties svaigus, saldētus vai konservētus)
  • 5 ēdamkarotes tomātu mērces vai tomātu pastas
  • Sāls
  • Pipari
  • Ūdens

Rudens sautējuma recepte

Lai pagatavotu, iespējams, labāko sautējumu, kādu būsi baudījusi, rīkojies sekojoši:

  • Sagriez gaļu kubiciņos un liec uz pannas apcepties;
  • Kamēr gaļa cepas, sagriez sīpolus, pievieno tos gaļai;
  • Sagriez ķiploka daiviņas mazos gabaliņos un liec tos klāt uz pannas;
  • Pievieno sāli un piparus;
  • Kad viss kārtīgi apcepies, pāri pārlej ūdeni, lai tas nosedz uz pannas esošo un atstāj virumu sautēties. Ja gribi, lai sautējums būtu gardāks, ūdeni vari pieliet klāt vairākas reizes (kad tas iztvaikojis). Gaļa būs mīkstāka.
  • Kad ūdens ir iztvaikojis un gaļa kļuvusi mīkstāka, pārliec visu kastrolī, atkal pielejot klāt nedaudz ūdeni;
  • Kārtīgi nomazgā visus dārzeņus un sāc mest tos kastrolī klāt pie gaļas šādā secībā:
       1. sagriez burkānus plānās ripiņās un pievieno;
       2. sadali ziedkāpostu gabaliņos un pievieno;
       3. sagriez gabaliņos un pievieno cukini, kabaci un baklažānu;
       4. met klāt zirnīšus.

  • Ļauj visam vārīties līdz dārzeņi ir gatavi. Tad pievieno tomātu mērci, kārtīgi samaisi un ļauj visam pavārīties vēl 10 minūtes.
  • Noņem kastroli no uguns un atstāj to uz kādām 5 minūtēm, lai garšas savelkas.

Lūk, Tavs gardais rudens sautējums ir gatavs! Droši vari eksperimentēt arī ar citiem dārzeņiem, pievienojot, piemēram, ķirbi, papriku, kāli, tomātus, cūku pupas, seleriju, kolrābi, utt.

Labu apetīti!