Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kāpēc purkšķi ož tik slikti?

Klusē, cik gribi, bet fakts paliek fakts – mēs visi to darām laiku pa laikam – palaižam gāzīti, purkšķīti, pirdieniņu, pukšķīti, sauc kā vēlies. Mēs to darām klusi vai pietiekami skaļi, lai to dzirdētu pat kaimiņi. Tomēr tas, kas patiešām padara to sliktu, ir tā smarža. Lai gan daži cilvēki var tikt galā ar pukšķiem bez smakas, daudziem nav tik ļoti paveicies, un var tik cerēt, ka pa rokai atradīsies gāzmaskas gan pašiem, gan apkārtējiem. Bet kāpēc purkšķi tik nelāgi ož? Ilgstoša smaka mēdz norādīt, ka tas var būt kaut kas cits, kas kavējas vēderā. Smaka rodas no baktērijām, kas fermentējas gremošanas sistēmā, un tai kaut kur ir cēlonis. Daži no šiem cēloņiem ir nopietnāki nekā citi.

Kāpēc purkšķi ož?

Kad jūti izdalītās gāzes smaku, tas ir saistīts ar ķīmisku reakciju gremošanas traktā, kurā tiek ražotas noteiktas gāzes. Lielākā daļa atbrīvoto gāzu tiek raudzētas resnajā zarnā esošo baktēriju vai pat to trūkuma dēļ. Gāzes ir normālas, jo tā ir dabiska reakcija uz gremošanu. Tomēr atkarībā no purkšķu biežuma tas var liecināt, ka kaut kas ēdienkartē neatbilst indivīda gremošanas sistēmai, vai arī tas var būt smagāka stāvokļa rezultāts.

Smakojošu gāzu cēloņi

Tam, kāpēc gāzes spēcīgi smako, var būt dažādi iemesli:

Diēta ar augstu sēra saturu

Ja Tavi purkšķi pastāvīgi līdzinās puves smakai (bez jokiem), pievērs uzmanību tam, ko Tu regulāri ēd. Dārzeņos un pārtikas produktos, piemēram, brokoļos un Briseles kāpostos, ir daudz sēra, un ir zināms, ka tas ir vaininieks pie riebīgās gāzes smakas. Produkti, kas satur daudz sēru:

  • Ziedkāposti
  • Kāposti
  • Brokoļi
  • Briseles kāposti
  • Spināti
  • Redīsi u.c.

Lielākajā daļā dzīvnieku gaļas un olbaltumvielu ir arī daudz sēra. Gaļā, piemēram, tītara un liellopu gaļā, katrā porcijā ir augsts sēra līmenis, salīdzinot ar citiem olbaltumvielu avotiem. Kad šis sērs nokļūst gremošanas sistēmā, tas izdala lielāku sērūdeņraža emisiju daudzumu, kas ir līdzvērtīgs nelāgi smakojošām gāzēm, kuras Tu piedzīvo.

Pārēdoties šos ēdienus, var rasties nelielas sāpes vēderā, taču viegli izplūstoši pukšķīši ir sliktākais simptoms, kas var būt. Ja ēd daudzus no šiem pārtikas produktiem, vienkārši samazini porciju lielumu, lai arī samazinātu gāzu uzkrāšanos gremošanas laikā. Tas var samazināt degunā cērtošo smaciņu, kas Tevī rodas.

Celiakija

Vēl viens nepatīkami smakojošu purkšķu iemesls dažreiz ir celiakija. Tas ir autoimūns traucējums, kas rodas, kad organismā tiek uzņemts lipeklis jeb glutēns. Dažas gremošanas sistēmas negatīvi reaģēs uz šo proteīnu, izraisot stipras sāpes vēderā un pārmērīgu vēdera uzpūšanos. Visbiežāk sastopamā celiakijas pazīme ir šķidra vēdera izeja, kas notiek gandrīz katru dienu un tūlīt pēc lipekļa ēšanas.

Ja celiakija netiek ārstēta, simptomi turpinās saasināt sāpes vēderā. Zarnu bojājumi var būt ilgstoši ārstējami. Tas var novest pie nepietiekama uztura uzņemšanas un neveselīga svara zuduma, jo organisms nesaņem to, kas tam nepieciešams, lai izdzīvotu.

Zemāk noskaties video, ko par bezglutēna diētu saka ārsti!

Kairinātu zarnu sindroms

Vēl viens diezgan izplatīts traucējums un kodīgu gāzu vaininieks ir kairinātu zarnu sindroms. Sāpes vēderā, krampji, smaga vēdera uzpūšanās, aizcietējums un pat caureja ir šī traucējuma simptomi. Tas ir diezgan izplatīts, un to jāārstē. Tāpat kā celiakiju, kairinātu zarnu sindromu var izraisīt daži pārtikas produkti, ja ir jutīgs organisms, īpaši, ja šo konkrēto pārtiku lieto regulāri vai lielās porcijās. Kairinātu zarnu sindromu var izraisīt arī agrīna bērnības trauma vai baktēriju izmaiņas gremošanas sistēmā. Dažas labas baktērijas dzīvo zarnās un ir nepieciešamas veselīgai gremošanai. Ja organismā trūkst šo baktēriju, gremošanas sistēma streiko. Smagākajos kairinātas zarnas gadījumos papildu vēdera sāpju simptomiem ir arī citi, piemēram, dzelzs deficīta anēmija un asiņošana no taisnās zarnas. Ja šie simptomi ir attīstījušies no nelāgiem purkšķiem līdz caurejai un aizcietējumiem, ir pienācis laiks meklēt medicīnisko palīdzību.

Laktozes nepanesamība

Viens no biežākajiem smirdošu pukšķu iemesliem ir laktozes enzīma trūkums, kas miljoniem cilvēku izraisa laktozes nepanesību, lietojot piena produktus. Dabīgais cukurs, kas atrodams šajos piena produktos, ir tieši laktoze, un tās pareiza sadalīšana ir ļoti svarīga organismam. Siers, piens, saldējums un citi produkti, kas gatavoti no piena, laktozes nepanesamības gadījumā ir vainīgi pie spēcīgu un izteikti smakojošu gāzu rašanās. Ja pamani, ka nelabi smakojoši purkšķi attīstās pēc piena produktu ēšanas, iespējams, ciet no laktozes nepanesamības. Vēl simptoms šajos gadījumos var būt arī nepatīkamas sāpes vēderā.

Nopietnākas veselības problēmas

Diemžēl purkšķiem, kas nelabi ož, var būt nopietnāki iemesli. Viens no pirmajiem rādītājiem, kas liecina, ka kaut kas nav kārtībā, ir spēcīga puvušas gaļas smaka purkšķiem pēc ēšanas. Tas jo īpaši attiecas uz tiem, kuri, iespējams, šādas gāzes nav piedzīvojuši pagātnē, un tas ir jauns simptoms. Tas var liecināt par polipiem resnajā zarnā, kas var būt gan labdabīgi, gan ļaundabīgi. Noteikti vajadzētu konsultēties ar ārstu.

Jautrākai noskaņai noskaties viszināmāko "gāzu" dziesmu!

Lasi arī:

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие советы

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas