Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kāpēc un kā sterilizēt burciņas

Pixabay.com

Pixabay.com

Vasaras vidus un beigas ir īstais laiks, kad gatavot dažādus gardumus ziemai – ievārījumi, marinētie gurķīši, dažādi konservi, sulas un padzērieni. Taču, lai pagatavotais saglabātu savu svaigumu līdz atvēršanas brīdim, nepieciešams kārtīgi sterilizēt traukus, kuros plānojam uzglabāt kārumus.

Sterilizējot traukus, tiek nodrošināts, ka visi mikrobi un baktērijas tiek iznīcinātas. To nepieciešams darīt, lai produkti saglabātu svaigumu, nesāktu pelēt vai skābt. Netīrās burkās ievietotais ēdiens vai šķidrums ātri vien sāks bojāties, un, atverot to vaļā ziemā, būsi vīlies, ka jāmet ārā ilgi gatavoto gardumu.

Sterilizācija ir ātrs un viegls process, tāpēc nevajadzētu meklēt aizbildinājumus, lai to nedarītu. Lūk, 3 metodes, kā vari sterilizēt burciņas konservēšanai, ievārījumiem vai sulām.

Cepeškrāsnī

Šī metode ir visbiežāk pielietotā un uzticamākā. Šī metode arī aizņem visilgāko laiku – apmēram 30 minūtes.

Uzsildi cepeškrāsni līdz 130 °C, neriskē sildīt to karstāku, jo tad pakļausi traukus plīšanas riskam. Uzklāj avīzi uz cepeškrāsns restēm, taču neliec to cepeškrāsns lejā. Tad izkārto burciņas uz cepeškrāsns restītēm tā, lai tās savstarpēji nesaskaras. Tad atstāj tās sterilizēties uz 20 minūtēm.

Izmantojot biezus virtuves cimdus, izņem katru burciņu ārā no krāsns. Uzliec burciņas uz karstuma izturīgas virsmas, piemēram dvielīša vai korķa virsmas. Kad pildi burciņas, pārliecinies, lai burciņa ir tikpat karsta, cik tas, ko pildīsi tajā!

Svarīgi! Nepildi karstas burkas ar aukstu saturu un aukstas burkas ar karstu saturu!

Trauku mazgājamajā mašīnā

Šī metode ir ļoti svarīga, ja trauku mašīnas uzstādījumi paredz īpaši augstu ūdens temperatūru (100 °C un uz augšu) vai mašīna ir aprīkota ar tvaiku.

Piepildi trauku mašīnu ar tīrām, istabas temperatūras burciņām un liec tās mazgāties uz vismaz 20 minūtēm.

Mikroviļņu krāsnī

Šī metode vislabāk derēs tiem traukiem, kuriem ir skrūvējamie vāki (metāla gan nederēs). Iztīri burciņas kā parasti, kārtīgi izberz, izskalo un nosusini, taču atstāj tās viegli mitras. Ieliec mikroviļņu krāsnī uz 30 – 40 sekundēm (atkarīgs no burkas izmēra).

5 ieteikumi burku un citu trauku sterilizācijai

  1. Kā iepriekš minēts – nejauc temperatūras! Aukstu liec aukstā burciņā, un karstu liec karstā burciņā!
  2. Neizmanto pavisam vecus vāciņus. Ja tie ir sarūsējuši, deformējušies, ieplīsuši – met tos prom, pretējā gadījumā tie varētu neradīt vajadzīgo vakuumu un saturs sabojāsies.
  3. Izņem sterilizētās burciņas no krāsns vai mašīnas tad, kad esi gatavs to pildīt, pretējā gadījumā burka pārāk ātri atdzisīs.
  4. Vienmēr sterilizē vairāk trauku nekā domā, ka būs vajadzīgs. Labāk, lai ir kāda lieka burciņa, nevis sagatavotais produkts ir jāmet ārā.
  5. Ļauj ievārījumiem, konserviem, gurķīšiem un citiem labumiem nostāvēties 15 minūtes, un tikai tad ver ciet trauku.

Pixabay.com

Pixabay.com

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие советы

Saturs turpināsies pēc reklāmas