Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Kuri garšaugi uzskatāmi par vērtīgākajiem? Un kā tos izaudzēt?

Garšaugi.Foto: Mikhail Nilov, Pexels.com

Garšaugi.Foto: Mikhail Nilov, Pexels.com

Atsevišķi dārza darbi nu jau rit pilnā sparā. Kāds nopietnāk pievērsies siltumnīcai un dārzeņu dobēm, kādam citam sirdij tuvāka ziedu un košumkrūmu audzēšana, bet šķiet nav neviena, kurš savā dārzā nepamanītos ierīkot kaut maz mazītiņu garšaugu dobīti.

Kādi garšaugi ir visiecienītākie Latvijā?

Viennozīmīgi dilles. Šķiet, bez tām neviens latvietis nespēj iztēloties īsteni vasarīgu pusdienu galdu.

Otro pozīciju Latvijas garšaugu topā noteikti ieņem pētersīļi. Agrāk tie vairāk tika izmantoti dekoratīviem nolūkiem, taču mūsdienu latviešu virtuvē savu vietu viennozīmīgi iekarojuši arī savu garšas īpašību dēļ.

Par perspektīvu jaunpienācēju latviešu virtuvēs viennozīmīgi kļuvis baziliks. Nevienam nav noslēpums, ka garšu kombinācija- kvalitatīvs tomāts un svaigas bazilika lapiņas uzskatāmas par teju dievu ēdienu.

Ļoti populārs Latvijā ir kļuvis arī timiāns un tam tūlīt strauji seko arī rozmarīns. Abi šie garšaugi lieliski sader ar dažādiem zivju un gaļas ēdieniem.

Kādas ir diļļu labās īpašības un kā tās izaudzēt?

Dilles ir garšaugs, kuram tiešām piemīt virkne pozitīvu īpašību. Tajās ir liels daudzums C vitamīna. Dilles satur arī dažādas taukskābes un olbaltumvielas. Dilles tiek uzskatītas par lielisku līdzekli asinsspiediena mazināšanai, redzes uzlabošanai, apetītes veicināšanai un nervu stiprināšanai.

Lai dilles būtu pieejamas visu vasaru, tās jāsēj pēc iespējas agrāk un sēšanu vēlams atkārtot ik pēc trijām nedēļām. Pirms sēšanas diļļu sēklas ieteicams divas līdz trīs dienas mērcēt ūdenī. Tiesa gan, jāatceras, ka šo ūdeni vismaz divas reizes dienā vajadzētu nomainīt. Vienam dārza kvadrātmetram nepieciešami 2 grami diļļu sēklu. Jāatceras, ka dilles ne pārāk mīl sausumu, līdz ar to vienmēr būtiski atcerēties tās aplaistīt.

Pētersīļu devums veselībai un audzēšanas nianses

Pētersīlis ir ļoti vitamīniem bagāts garšaugs. Tas satur K, A un C vitamīnus un lieliski nodrošina organismu ar antioksidantiem. Arī pētersīļi, tāpat kā dilles, ļoti ieteicami redzes uzlabošanai.

Ņemot vērā pētersīļu labo aukstumizturību, tos ieteicams sēt jau aprīlī. Vienā metrā dārza sēj aptuveni 40 – 60 sēklu. Arī kvalitatīvai pētersīļu augšanai liels traucēklis var būt mitruma trūkums

Kā un kāpēc sēt baziliku?

Baziliks savu lielisko smaržas un garšas īpašību dēļ tiek izmantots ne tikai kulinārijā, bet arī tējas pagatavošanā. Bazilikam piemīt īpašības, kas spēj kontrolēt cukura līmeni asinīs, tāpat arī tas tiek uzskatīts par stresu mazinošu līdzekli.

Baziliks, kā jau augs , kurš nācis no dienvidu zemēm, ir ļoti siltumu mīlošs. Lai baziliks spētu dīgt nepieciešamā gaisa temperatūra ir vismaz 15 grādi. Tāpat arī jāņem vērā, ka baziliks jāsēj ļoti sekli. Jārūpējas, lai augsne nebūtu ne par sausu, ne par mitru.

Timiāna labās īpašības un audzēšanas noslēpumi

Timiāns tiek uzskatīts par teju brīnumlīdzekli imunitātes stiprināšanai, kā arī tas lieliski palīdz gremošanas sistēmai.

Timiāns ir daudzgadīgs garšaugs. Stādījumus vēlams atjaunot ik pēc diviem gadiem, pretējā gadījumā garšaugs vairs nebūs tik aromātisks un saruks arī tā apjomi. Jārēķinās, ka bargākās ziemās timiāns diemžēl var arī izsalt. Lai tas nenotiktu, liela sala laikā stādījumus būtu vēlams piesegt ar egļu zariem.

Aromātiskā rozmarīna audzēšanas nianses un labās īpašības

Zinātnieki izpētījuši, ka rozmarīna lietošana palīdz koncentrēties, veicina atmiņu, kā arī spēj uzlabot acu veselību.

Veiksmīgai rozmarīna augšanai nepieciešama grantaina, kaļķaina un irdena augsne. Mūsu klimata joslā rozmarīns tiek audzēts podos. Vasarā šos podus vēlams iznest ārā vai novietot uz balkona, bet rudenī podi jāienes atpakaļ telpās.

Noderīgi:

Magones zaļumu diēta

Kā izaudzēt garšaugus uz palodzes?

Kā dārzam var noderēt dzeramā soda?


Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...