Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Laiks tukšot pagrabus! Sirmais iesaka, kā ziemā pārvērst konservus elegantās maltītēs

Visgardākie sīpoli un burkāni - kā tos atrast

Kad aiz loga sāk valdīt pelēks vēsums un virtuvē ienāk ziemas garša, ikviena pagraba plaukti atgādina par sezonas krājumiem – tur stāv burkas ar gurķiem, kāpostiem, sēnēm, tomātiem un citiem labumiem, kas vasarā rūpīgi sagatavoti ziemai. Pavārs un "Rimi" Gardēdis" Mārtiņš Sirmais atzīst, ka ziemas periodā konservi nav tikai pārpalikumu ēšana, bet īsta kulinārā bagātība, kuru var atklāt no jauna.

Sirmais uzsver – konservēšana Latvijas virtuvē nav tikai tradīcija, bet arī izdzīvošanas gudrība, kas dzimusi laikos, kad ledusskapju nebija.

Kāpēc mēs Latvijā ēdam tik daudz marinējumu un sālījumu? Vienkārši – pirms ledusskapja mums bija pagrabs!

viņš skaidro. Tieši pagrabs esot bijis vieta, kur glabājušies skābēti kāposti, marinēti gurķi, tomāti, sēnes un citi dārzeņi.

Mūsdienās iespējas ir vēl plašākas – konservus var gan pagatavot pašu dārzā, gan iegādāties lielveikalos, kur plauktos atrodams viss, kas agrāk glabājies vectēva pagrabā. Sirmais aicina neaprobežoties tikai ar klasiskajiem marinētajiem gurķiem, bet izmēģināt jaunas kombinācijas un garšu spēles.

Konservētus dārzeņus var izmantot neskaitāmos veidos, un Sirmais rosina būt radošiem.

Skābētus kāpostus ziemā ir vērts sautēt sarkanvīnā kopā ar kaltētiem āboliem, medu un dzērveņu sukādēm – rezultātā rodas bagātīga un aromātiska garša, kas lieliski saderēs gan ar gaļu, gan veģetāriem ēdieniem. Marinētās bietes savukārt atdzīvojas kombinācijā ar putotu kazas sieru, kaņepju aizdaru un grauzdētu rudzu maizi – eleganta, latviska uzkoda vai viegla maltīte, kas garšos kā restorānā.

Marinētās baravikas, kā uzsver Sirmais, pavisam viegli aizstāj šampinjonus un piešķir mērcēm dziļāku un autentiskāku latvisku garšu.

Marinētie gurķi kļūst par neatņemamu sastāvdaļu sīpolos kraukšķīgi ceptai cūkgaļas krūtiņai, ko papildina dilles, mārrutki un skābais krējums.

Savukārt marinētie tomāti, kas savākti sezonas pilnbriedā, esot daudzkārt gardāki par ziemas svaigajiem un lieliski piemēroti mērču vārīšanai – jo īpaši šakšukai, kas ar marinētiem tomātiem iegūst īpašu saldskābu piesitienu.

Arī marinētie sīpoli var kļūt par kulināru rotaļu laukumu. Ja tos gribas pagatavot mājās, pavārs iesaka violetajam sīpolam pievienot cukuru, etiķi un upeņu sīrupu – veidosies izteiksmīga krāsa un saderība ar gaļas ēdieniem vai salātiem. Protams, arī veikalā nopērkamie marinētie sīpoli būs lielisks sabiedrotais ziemas maltītēs.

Mārtiņš Sirmais atgādina – konservi nav jāglabā tikai "melnajai dienai". Tie ir garšīgi, bagātīgi un ziemā var kļūt par īstu iedvesmu. Kad ārā valda drēgnums, tieši burku saturs var ienest mājās siltumu un vasaras garšu.

Lasi arī!

Suši burgers – recepte, par kuru pārsteigts ir pat Mārtiņš Sirmais

Mārtiņa Sirmā ašā recepte – zeltaini kabaču kraukšķīši nieka 10 minūtēs

Dr. Sirmais atbild: olas vārīt aukstā vai karstā ūdenī?


Foto: Pexels

Foto: Pexels

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие новости

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas