Вы используете старую версию браузера, некоторые интерфейсы могут работать. Мы рекомендуем вам обновить ваш браузер!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Receptes: Izmēģini mājās brūvētu kaimiņu leišu "veselības dzērienu"

Foto: artist.io

Foto: artist.io

Gira ir tradicionāls, maigi fermentēts dzēriens, ko iecienījuši lietuvieši un arī citi Baltijas reģiona iedzīvotāji. Tā atspirdzinošā, saldskābā garša lieliski veldzē slāpes un lieliski papildina maltītes. Šeit atradīsi trīs pārbaudītas receptes, ko vari pagatavot mājās.

Klasiskā rudzu maizes gira

Sastāvdaļas:

  • 500 g rudzu maizes (apgrauzdēta)
  • 3,5 l ūdens
  • 150–200 g cukura
  • 1 tējkarote sausā rauga (vai 15 g svaigā)
  • 1 ēdamkarote rozīņu (pēc izvēles)
  • (pēc izvēles) nedaudz piparmētras

Pagatavošana:

  1. Apgrauzdi rudzu maizi līdz tumšai garozai.
  2. Uzvāri 3,5 l ūdens, pievieno maizi, vāri 5–10 minūtes. Ļauj atdzist līdz ~30–35°C.
  3. Izkās šķidrumu, pievieno cukuru, raugu, rozīnes un/vai piparmētru.
  4. Raudzē siltumā 1–2 dienas, tad pildi pudelēs un glabā ledusskapī.
Gira ar medu un piparmētru

Šī versija piešķir girai maigu, ziedainu aromātu.

Sastāvdaļas:

  • 400 g rudzu maizes
  • 3,5 l ūdens
  • 100 g cukura
  • 4–5 ēdamkarotes medus
  • Sauja svaigas piparmētras
  • 1 tējkarote sausā rauga
  • Rozīnes dekoram vai raudzēšanai

Pagatavošana:

  1. Apgrauzdi rudzu maizi un vāri ar ūdeni un piparmētru lapām 10 minūtes.
  2. Kad šķidrums atdzisis līdz remdenam, pievieno medu, cukuru un raugu.
  3. Fermentē 1–2 dienas, pildi pudelēs, uzglabā ledusskapī.
  4. Pasniedz atdzesētu ar ledus gabaliņiem.

Augļu gira (bez maizes)

Vieglāks, uz augļu bāzes variants, līdzīgs limonādei, bet raudzēts.

Sastāvdaļas:

  • 2 āboli (sagriezti)
  • 1 apelsīns (šķēlēs)
  • 3 l ūdens
  • 150 g cukura vai 3–4 ēd.k. medus
  • 1 tējkarote sausā rauga vai sauja rozīņu (dabiskai fermentācijai)
  • (pēc izvēles) šķipsna kanēļa vai krustnagliņu


Pagatavošana:

  1. Uzvāri ūdeni, pievieno sagrieztus augļus un garšvielas, vāri 5–7 minūtes.
  2. Atdzisini līdz 30–35°C, pievieno cukuru/medu un raugu.
  3. Raudzē 1–2 dienas, tad pildi pudelēs. Ledusskapī uzglabāt var līdz 5 dienām.

Padomi

Rūgtenākai garšai pievieno nedaudz apiņu vai citronu mizas. Uzmanīgi pildi pudeles –nepildi līdz malai raudzēšanas laikā pudelē veidojas gāze, no kuras pudele var eksplodēt. Gatavojot augļu giru jāņem vērā, lai fermentācijas process būtu labāks vislabāk izmantot rozīnes un ābolus.

Lasi arī!

Foto: artist.io

Foto: artist.io

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Похожие новости

Загружаем...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas