
Foto: Jack Baghel, Pexels.com
Kad vasara rit pilnā sparā un grils darbojas pilnā jaudā, ierastie grila ēdieni sāk zaudēt savu vilinājumu. Ja arī tevi sāk garlaikot šašlika un desiņu kalni, laiks atsvaidzināt savu grilēšanas repertuāru ar kaut ko patiešām aromātisku un mazliet eksotisku. Šie grilētie vistu stilbiņi pikantajā Teriyaki marinādē ir tieši tas, kas vajadzīgs, lai liktu Tavām garšas kārpiņām dejot.
Kāpēc Teriyaki?
Teriyaki ir tradicionāls japāņu gatavošanas veids un mērce, kas piešķir ēdienam raksturīgu saldeni sāļu garšu un skaistu, spīdīgu glazūru. Vārds "teriyaki" nāk no japāņu valodas – “teri” nozīmē spīdums, bet “yaki” – cept vai grilēt. Klasiskās teriyaki mērces pamatā ir sojas mērce, cukurs vai medus, kā arī saldais rīsu vīns vai rīsu etiķis, bet bieži mērcei tiek pievienoti arī ķiploki un ingvers, lai padziļinātu garšu. Teriyaki ir lieliski piemērota izvēle gaļas, zivju, tofu vai dārzeņu marinēšanai un cepšanai, un tās spīdīgā glazūra piešķir ēdienam ne tikai garšas bagātību, bet arī vizuālu pievilcību.
Austrumnieciskas garšas, karamelizēta glazūra un sulīga vista
Šī recepte ir ne tikai garšas bagāta un aromātiska, bet arī lieliski piemērota tiem, kas vēlas iepriecināt sevi un savus viesus ar eksotisku pieskārienu klasiskam ēdienam. Teriyaki ir tradicionāla japāņu marināde, kas apvieno saldumu, sāļumu un nelielu asumiņu. Pikantā Teriyaki marināde padara vistu stilbiņus sulīgus, karamelizētus un ārkārtīgi aromātiskus.
Grilētu vistu stilbiņu receptes sastāvdaļas:
- 16 vistu stilbiņi ar kauliem un ādu
- 200 ml Kikkoman Teriyaki marinādes
- 2 ēd.k. medus
- 2 ēd.k. Kikkoman sezama eļļas
- 4 sasmalcinātas ķiploka daiviņas
- 2 tējk. rīvēta ingvera
- Čili pārslas pēc garšas
- Svaigi sīpolloki un sezama sēklas pasniegšanai
Pagatavošana:
- Sajauc Teriyaki marinādi, medu, sezama eļļu, ķiploku, ingveru un čilli pārslas. Ievieto vistu stilbiņus lielā bļodā vai noslēdzamā maisiņā, pārlej ar marinādi un atstāj ledusskapī vismaz uz 2 stundām, vislabāk uz nakti, lai garšas pilnībā iesūktos.
- Pirms grilēšanas izņem stilbiņus no marinādes un nosusini lieko šķidrumu. Grilē uz vidējas uguns 20–25 minūtes, ik pa laikam apgriežot, līdz vista kļūst zeltaini brūna un gatava.
- Stilbiņus pārkaisa ar sasmalcinātiem sīpollokiem un sezama sēklām. Pasniedz ar tvaicētiem rīsiem, grilētiem dārzeņiem vai atsvaidzinošiem salātiem.
Padomi vēl bagātīgākai garšai:
- Intensīvāka glazūra: Vēl bagātīgākai garšai cepšanas beigās pārklāj stilbiņus ar nelielu daudzumu Teriyaki mērces un cep vēl 5 minūtes.
- Kraukšķīgāka ādiņa: Pirms grilēšanas stilbiņus nosusini ar papīra dvieli, lai iegūtu kraukšķīgu rezultātu.
- Bez grila? Nav problēmu! Šī recepte lieliski izdodas arī cepot cepeškrāsnī 180 °C temperatūrā apmēram 30 minūtes vai uz pannas, līdz stilbiņi gatavi.
Grilēti vistu stilbiņi pikantajā Teriyaki marinādē ir ideāla izvēle gan nesteidzīgām brīvdienām ar ģimeni, gan vasaras ballītēm ar draugiem. Izmēģini šo recepti, izmantojot gardās Kikkoman mērces, un pacel savu grilēšanas prasmi jaunā, daudz garšīgākā līmenī.

Foto: Jack Baghel, Pexels.com