Šefpavāra Dr. Sirmā ieteikums zupas pagatavošanā ir vienkāršs, bet ģeniāls – aizmirst par sausajām garšvielām un ļaut dārzeņiem pašiem radīt īstu buljona dziļumu. Apceptie sīpoli, ķiploki, selerijas sakne un pastinaks ieliek pamatu sātīgai garšai, kam seko burkāni un kartupeļi. Katrs kumoss ir kā atgriešanās bērnībā – vienkāršs, silts un neaizmirstams.
Nepieciešams:
- Maltā gaļa;
- Zaļumi;
- Kartupeļi;
- Burkāni;
- Selerijas sakne;
- Pastinaks;
- Sāls;
- Pipari.
Pagatavošana:
Buljonu Dr. Sirmais iesaka pagatavot pašiem, neizmantojot veikalā nopērkamās sausās garšvielas.
"Tās lietas, kas ir cepamas, vienmēr būs garšīgākas ceptas, bet viņas vienmēr var nocept dažādās pakāpēs. Ziniet – ir tas sačurkstinātais speķis – tik tālu sīpolus nevajag sacept, bet vajag viņus izdzidrināt," piebilst šefpavārs.
Lai to paveiktu, katliņa apakšā lej nedaudz eļļu, pievieno sakapātu ķiploku un smalki sagrieztu sīpolu, pēc pavisam neilga brītiņa pievieno sagrieztu selerijas sakni, pastinaku un visu apmaisa, nedaudz apcep.
Kad ir beigusies zaļo dārzeņu smarža, pievieno ūdeni un vāra.
Paralēli maltajai gaļai pievieno garšvielas un smalki sagrieztus zaļumus – visu samīca viendabīgā masā un veido frikadeles.
Buljonam pievieno sagrieztus kartupeļus un burkānus. Turpina vārīt.
Kad dārzeņi apvārījušies, nedaudz samazina liesmu un katliņā liek vārīties frikadeles.
Pievieno zupai sāli, piparus, zaļumus un gatavs!
Izmēģini arī:
Sadedzināta paprika – atslēga uz satriecoši gardu mērci

Foto: Margarita Gudže