You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kā ēst viegli un sabalansēti karstās dienās – uztura speciālistu padomi

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Karstā vasaras dienā ēstgriba nereti pazūd vai gribas ko pavisam vieglu – atsvaidzinošu salātu šķīvi, augļu bļodiņu vai kādu veldzējošu smūtiju. Taču arī šajā laikā svarīgi neaizmirst par sabalansētu uzturu, kas palīdz justies labi, saglabāt enerģiju un rūpēties par veselību. Uztura speciālisti atgādina – ar vienkāršiem ikdienas produktiem un sezonas veltēm var radīt garšīgas, vieglas un pilnvērtīgas maltītes, kas lieliski piemērotas vasaras karstumam.

Kad dārzos burtiski plūst tomātu, gurķu, melleņu un citu labumu straume, to noteikti vērts izmantot arī ikdienas ēdienreizēs. Viegli salāti, ātri smūtiji, brokastu bļodiņas ar graudiem un augļiem – tas viss ne tikai garšo lieliski, bet arī uzlabo pašsajūtu.

Diplomēta uztura speciāliste Lilita Manīga atgādina par vienkāršu triku – sadalīt šķīvi trīs daļās: puse – dārzeņiem un augļiem, ceturtdaļa – pilngraudu produktiem, un ceturtdaļa – olbaltumvielām.

Šis princips palīdz viegli saplānot veselīgu maltīti arī tad, ja virtuvē nav daudz laika. Jo vairāk izmantosi vietējos sezonas produktus, jo lielāks būs ieguvums – gan uzturvielu ziņā, gan garšā.

Par olbaltumvielām vairāk stāsta arī sertificēta speciāliste Inese Liepiņa-Ašmane, uzsverot, ka proteīni nodrošina sāta sajūtu, stabilu cukura līmeni un palīdz organismam atjaunoties. Tāpēc arī karstā laikā ir vērts padomāt par to, lai katrā ēdienreizē tie būtu klāt – piemēram, izvēloties tunci, olas, pākšaugus vai piena produktus.

Ātra, bet pilnvērtīga ideja – pilngraudu maizīte ar tunča salātiem un vārītām paipalu olām. Kā norāda uztura speciāliste Anna Junga, tunča salātiem var izmantot tunci savā sulā, svaigu gurķi, konservētu kukurūzu un jogurtu bez piedevām. Viss sajaukts kopā – un gardums gatavs!

Savukārt kā brokastu vai pēcpusdienas uzkodu lieliski noderēs veselīgās overnight auzas ar čia sēklām un sezonas ogām. Kā iesaka Guna Bīlande, auzu pārslas, čia, pienu vai jogurtu un šķipsniņu kanēļa samaisa burciņā un atstāj uz nakti ledusskapī. No rīta atliek tikai pievienot ogas – un veselīga, barojoša maltīte ir gatava bez liekas pūlēšanās.

Protams, karstā laikā īpaši svarīgi ir neaizmirst par ūdens uzņemšanu. Un arī par to, lai maltītes notiktu regulāri – tad būs vieglāk izvairīties no nevēlamas našķošanās vai pārguruma.

Tāpēc, ja šovasar meklē vienkāršas, vieglas un veselīgas maltīšu idejas – sāc ar sezonas dārzeņiem, kvalitatīviem piena produktiem un pāris minūtēm savā virtuvē. Tavs šķīvis var kļūt par īstu vasaras garšu svētku centru!

Lasi arī!

Ideāli vasarai! Atsvaidzinoša makaronu recepte ar citronu, baziliku un ķirštomātiem

Laiks atveldzēties! Ledus kafijas recepte, kas atsvaidzina un uzmundrina

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar news

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas