
Foto: Pexels
Ogas nav paredzētas tikai desertiem. Marinētas ogas piešķir īpašu svaigumu un niansi dažādiem ēdieniem – sākot no salātiem līdz gaļai. Jūlijs ir bagāts ar jāņogām, avenēm, zemenēm un mellenēm – izmanto šo sezonu pilnvērtīgi.
Jāņogu saldā marināde (gaļai un sieriem)
Sastāvdaļas:
- 200 g sarkano jāņogu
- 1 neliels sarkanais sīpols, plānās šķēlēs
- 3 ēdamkarotes ābolu etiķa
- 2 ēdamkarotes cukura
- ½ tējkarotes sāls
- 5–6 melnie pipari
- 1 lauru lapa
Pagatavošana:
- Jāņogas noskalo un viegli saspaida.
- Visas sastāvdaļas liek katliņā, uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
- Vāra uz lēnas uguns 3–4 minūtes.
- Atdzesē un pilda tīrā burciņā.
- Uzglabā ledusskapī līdz 2 nedēļām.
Lieliski sader ar grilētu sieru, cūkgaļu vai cepešiem.
Aveņu-balzamiko marināde salātiem
Sastāvdaļas:
- 100 g svaigu aveņu
- 3 ēdamkarotes balzamiko etiķa
- 1 ēdamkarote medus
- 1 tējkarote Dijonas sinepju
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- Sāls, pipari pēc garšas
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas sablendē līdz vienmērīgai konsistencei.
- Pārlej pār svaigiem salātiem vai izmanto kā mērcīti dārzeņiem.
Labi sader ar rukolu, kazas sieru un bumbieriem.
Pikantā zemeņu-čili marināde
Sastāvdaļas:
- 150 g zemeņu
- 1 neliela čili pāksts (bez sēklām)
- 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
- 1 ēdamkarote brūnā cukura
- ½ tējkarotes sāls
- 1 tējkarote rīvēta ingvera
- 2 ēdamkarotes ūdens
Pagatavošana:
- Visas sastāvdaļas sablendē.
- Uzvāra katliņā un vāra 2–3 minūtes.
- Atdzesē un iepilda burciņā.
Ideāli piemērota vistas gaļai, tofu un grilētiem dārzeņiem.
Melleņu-lavandas marināde sieriem un zivīm
Sastāvdaļas:
- 120 g melleņu
- 1 tējkarote kaltētas lavandas
- 2 ēdamkarotes citrona sulas
- 1 ēdamkarote medus
- 2 ēdamkarotes baltvīna etiķa
- 1 ēdamkarote ūdens
Pagatavošana:
- Mellenes viegli saspaida.
- Visas sastāvdaļas liek katliņā un uzkarsē.
- Vāra 2–3 minūtes.
- Ja vēlas, izkāš caur sietu vai atstāj ar ogām.
Lieliski papildina kazas sieru, baltās zivis un zaļo lapu salātus.
Padoms: Ja vēlies marinādes uzglabāt ilgāk, burkas sterilizē un cieši aizver. Savukārt, svaigi uzglabātas ledusskapī, tās būs baudāmas 1–2 nedēļu laikā.
Lasi arī!
Recepte atsvaidzinošai vasaras limonādei
Grilēti vistu stilbiņi pikantajā Teriyaki marinādē: recepte
VIDEO RECEPTE: Gaileņu mērce pēc Madaras Martini vecmammas receptes

Foto: Pexels
