Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ceļš uz veselīgu uzturu sākas ar virtuves piederumu maiņu

Es vienmēr esmu uzskatījusi, ka virtuve ir mana karaļvalsts un recepšu grāmata ir mana Bībele. Es ticēju, ka mīlestība iet caur vēderu un biju lepna par to, ka manis gatavotos ēdienus slavēja visi radi un draugi – tie bija kā vecmāmiņas virtuves tradīciju turpinājums – sātīgi, garšīgi, ar lielu mīlestību gatavoti… Līdz brīdim, kad ārsts man konstatēja veselības problēmas. Pats sliktākais – tās bija izraisījusi neveselīga pārtika! Šī ziņa nāca kā trieciens, kam nu nekādi nevēlējos pakļauties, tomēr kuņģa problēmas turpinājās un tad es sāku pazināties, cik lielā mērā mani nepareizie uzskati par “mīlestības pilnu ēdienu” ir ietekmējuši manu veselību. Sapratu – ja vēlos justies labāk, ir jāmaina ēšanas un gatavošanas paradumi, dodot priekšroku veselīgāku ēdienu gatavošanai.

Lai sevi nedaudz motivētu nostāties uz pareizā ceļa, nolēmu sākt ar virtuves transformāciju, iegādāties tvaika katlu un izmest visas cepamās pannas, taču doma par to, ka turpmāk nāksies pārtikt tikai no vārītiem ēdieniem, mani dzina stresā.

Nedaudz papētot, atklāju, ka nav jau tā, ka veselīgs ēdiens ir negaršīgs. Samērā vieglu un veselīgu maltīti ir iespējams pagatavot arī pavisam garšīgu – taču viens ir skaidrs, ir jāpārzina ne tikai receptes, bet arī virtuves piederumi. Jā, izrādās, ka gatavošanas traukiem ir lielāka nozīme nekā to mēdzam atcerēties.

Tvaika katls – mans pirmais solis ceļā uz veselīgu uzturu

Jā, es Fissman veikalā nopirku tvaika katlu! Klišejiski? Iespējams, vienkārši tas bija pirmais, kas man ienāca prātā. Taču šī pieredze bija labākais, kas ar mani bija noticis. Varēju pagatavot veselīgus un sulīgus ēdienus, bez liekiem taukiem, bez cepšanas. Sāku tajā gatavot dažādus dārzeņus, gaļu un pat zivis. Daudzas lietas man bija atklājums.

Mana TOP recepte tvaicēšanai

Iepriekš nebiju iedomājusies, ka Kotletes, izrādās, var ne tikai cept! Mana Top recepte ir tvaicētās kotletes! Jā, arī tās lieliski izdodas tvaika katlā! Malto gaļu sajaucu ar smalki sakapātiem sīpoliņiem, pāris karotēm koriandru un mazliet pierīvēju invgeru (man tā garšo). Tad veidoju nelielas gaļas bumbiņas, apmēram valrieksta lielumā, un lieku tvaicējamajā katlā uz 20-25 minūtēm. Tieši tik vienkārši!

Lai gan tās nebija vecmāmiņas receptes, tomēr uzdrošināšos apgalvot, ka šie ēdieni nu jau kļuvuši par manu šefpavāra odziņu, turklāt ir patīkami apzināties, ka ēdiens ir ne tikai man piemērots, bet arī veselīgs, jo gatavošanas procesā tiek saglabāti visi vitamīni un uzturvērtība. Šī arī ir tā lieta, ko es no sirds varu ieteikt ikvienam, kam ir svarīgi, lai ar ēdienu uzņemam ne tikai mīlestību, bet pilnvērtīgu, veselīgu pārtiku.

Silikona cepšanas trauki un paklājiņš – atklājums nr.2

Turpinot savus meklējumus ceļā uz veselīgāku gatavošanu, es atklāju sev vēl vienu gatavošanas veidu – turpat Fissman atradu un izmēģināju silikona traukus cepšanai. Arī šis man bija zināms eksperiments, jo līdz šim domāju, ka šādās formās iespējams gatavot tikai kūkas un keksiņus, kas, protams, arī izdodas lieliski – cepas vienmērīgi un nepiedeg. Labi noder ēdieniem, kuru masa pieaug gatavošanas laikā, jo forma izliecas. Mana silikona cepšanas forma bija pietiekami liela un es izmēģināju to arī gaļas ēdienu pagatavošanai. Taču faktiski, ja trauka forma ļauj, silikona traukā var pagatavot arī, piemēram, vistiņu vai dārzeņus. Īpaši iepatikās silikona cepšanas paklājiņš cepeškrāsnīm. Tas patiešām nodrošina vienmērīgu cepšanos un neprasa pievienot papildus eļļu vai taukvielas cepšanas procesā – ēdiens nepiedeg.

Mana TOP recepte – labāka alternatīva ceptajiem frī kartupeļiem

Lai cik sajūsmināta nebiju par saviem veselīgākas gatavošanas eksperimentiem virtuvē, jāatzīst, ka bērns ik pa laikam tomēr pieprasīja iemīļotos frī kartupeļus. Tad nu padalos ar vēl vienu atklājumu, kas nāca līdz ar virtuves piederumu pārskatīšanu. Atradu lieliskus silikona paklājiņus cepšanai - tas palīdzēja nomainīt neveselīgos eļļā ceptos kartupeļus uz labāku alternatīvu. Gatavošana pavisam vienkārša - sagriežu kartupeļus plānās šķēlītēs vai daiviņās un cepu cepeškrāsnī uz silikona paklājiņa, līdz tie sāk brūnēt. Ja ir vēlēšanās – var pievienot garšvielas, bet patiesībā sanāk ļoti gardi arī tāpat. Un ne grama eļļas, toties efekts garšas ziņā līdzvērtīgs, ja ne pat labāks kā gatavojot frī.

Nezināju, ka Wok pannās var gatavot arī bez eļļas!

Ikviens, kas novērtē gardu ēdienu, zina, ka gatavošana Wok pannā dos nesalīdzināmi baudāmāku rezultātu. Atklāju, ka tas ir mīts, ka wok panna prasa daudz eļļas, viss ir atkarīgs no receptes. Patiesībā var iztikt gandrīz bez tās, turklāt ēdienu dažādība, ko var pagatavot šādā pannā ir plaša - to var izmantot gandrīz jebkura ēdiena gatavošanai: cepšanai, tvaicēšanai, cepeškrāsnī gatavošanai vai pat dziļas cepešpannas aizstāšanai. Papildus ieguvums ir arī gatavošanas laiks - kā zināms, wok pannas augstās malas ļauj vienmērīgi sadalīt siltumu un ēdiens ir gatavs daudz ātrāk.

Mana TOP recepte gardām vakariņām – wok pannā gatavots cālis bez eļļas

Šī gan nav pati ātrākā recepte, toties nav arī ilga un ir superviegla un garšīga. Ieleju bļodā puskrūzīti jogurta vai kefīra, pievienoju sakapātus ķiplokus, sāli pēc garšas, mazliet etiķa vai citrona sulas, garšvielas un samaisu līdz mērcei līdzīgai konstistencei. Pārleju svaigus vistas stilbiņus ar šo mērci, ierīvēju un atstāju pāris stundas pamarinēties.

Apviļāšanai sagatavoju garšvielu maisījumu, kur principā eksperimentēju ar visu, kas garšo un ir mājās: pipari, sezama sēkliņas, koriandrs, ķiploku pulveris, mēdzu pievienot arī nedaudz ingvera, tad šajā maisījumā apviļāju vistas gabaliņus, kas apvilkušies ar marinādi. Ietinu cepampapīrā un lieku Wok pannā, vāku virsū un cepu – kādas 5 minūtes uz vidēja siltuma, bet atlikušās 20 minūtes uz minimāla karstuma režīma. Beigās noņemu vāku un cepampapīru un pacepu vēl mazliet, kamēr šķidrums iztvaiko.

Virtuves piederumiem ir nozīme

Kad uzsāku savu ceļu uz kvalitatīvāku un veselīgāku maltīšu gatavošanu, pat nenojautu, cik aizraujošs būs šis ceļojums. Un ir tik daudz jauna vēl, ko atklāt un izmēģināt! Vienīgi skaidrs ir viens, ka liela nozīme ir ēdiena pagatavošanas metodēm un virtuves piederumiem. Kvalitatīvi virtuves piederumi, pannas, katli – tā būs puse no panākumiem ceļā uz veselīgu uzturu un labāku dzīvi. Gatavot ar mīlestību – nozīmē ne tikai mīlēt gatavošanu, bet arī mīlēt sevi, savu ģimeni un rūpēties par viņu veselību. Ar Fissman virtuves piederumiem Jūsu maltītes izdosies ne vien garšīgas, bet arī veselīgas.

Foto: FISSMAN

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas