Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Cik ilgi jāvāra olas, un citi aktuāli jautājumi pirms Lieldienām

Ja neesi virtuves pavēlnieks un iepriekš olas Lieldienām gatavoja citi ģimenes locekļi, droši vien jūties apjucis - ar ko jāsāk un kā tas notiek? Jēlas olas, ja vien to neparedz recepte, negaršos nevienam, tāpēc esam sagatavojuši tev špikerīti ar olu gatavības pakāpi, vadoties pēc vārīšanas ilguma - to vari atrast attēlu galerijā.

Kā jāvāra olas?

  • Ielej katliņā aukstu ūdeni
  • Ieliec olas
  • Liec uz plīts un slēdz iekšā
  • Kad ūdens sāk vārīties (burbuļot) uzņem laiku.
  • Jo gatavāku dzeltenumu olai gribi, jo ilgāk vāri
  • 7 - 10 minūtes ir standarta laiks, kas garantē gatavas, nepārvārītas olas.

Kā vieglāk nolobīt vārītas olas?

Lai nebūtu jāķēpājas ar čaumalu, kas spītīgi turas pie olas baltuma, uzreiz kā katliņš ar olām noņemts no uguns, nepieciešams olām sagādāt šoka terapiju ar aukstu ūdeni. Vari visu katliņu ar olām ielikt izlietnē, atgriezt aukstā ūdens krānu un ļaut ūdenim tecēt tieši katliņā. Vai arī vari iepriekš sagatavot bļodu ar aukstu ūdeni, kurā ieber arī ledu, un olas no varīšanas katla ar putu karoti/kausiņu pārcelt tajā.
Pēc tam, kad olas atdzisušas, ņem pa vienai, liec uz dēlīša vai citas cietas, gludas, tīras virsmas, uzliec plaukstu un viegli uzspied, līdz sadzirdi krakšķi. Parullē olu un jutīsi, ka čaumala saplaisā. Olu vari lobīt zem tekoša, auksta ūdens, lai pārliecinātos, ka visas čaumalas druskas būs noskalotas nost.

Kas jādara, lai vāroties olas nesaplīstu?

  • Izņem olas no ledusskapja jau kādu stundu iepriekš pirms vārīšanas, lai tās būtu istabas temperatūrā
  • Liec olas aukstā ūdenī
  • Pievieno ūdenim sāli, atkarībā no olu daudzuma un katla lieluma - tējkaroti vai ēdamkaroti
  • Ir teorija, ka vari pievienot arī sodu vai etiķi

Kas ir plaucētas olas?

Plaucēta ola ir 3 minūtes bez čaumalas vārīta ola.
Lai tādu pagatavotu:

  • Lej lēzenā katliņā ūdeni
  • Pievieno šļuku baltvīna etiķa
  • Kamēr ūdens vārās, uzmanīgi pārsit olas čaumalu un ievieto tās saturu mazā bļodiņā
  • Kad ūdens sāk burbuļot, samaisi to ar karoti, lai izveidotu virpuli
  • Un akurāti ieslidini olu no bļodiņas tieši virpuļa vidū
  • Pēc 3 minūtēm ņem putu karoti un velc olu ārā
  • Liec uz tosterētas maizes vai salātiem un izbaudi!

Vai veģetārieši un vegāni ēd olas?

Jā, veģetārieši ēd olas.

Nē, vegāni neēd olas.

Ja gaidi ciemos kādu vegānu - pagatavo viņam pildītu avokado.

Izlasi arī šos rakstus:

Bonusā: noskaties, kā Brikmaņu ģimene sacenšas, kuram smukākas olas

Olu vārīšana, Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas