Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Īsts Jāņu siers sākas ar īstu pienu – Sirmā godīgie padomi gardam svētku sieram

Foto: Margarita Gudže

Foto: Margarita Gudže

Līgo svētki nav iedomājami bez Jāņu siera – mājās taisītu, tirgū vai veikalā pirktu. Bet ko darīt, ja pēc svētkiem ledusskapī paliek vairāk siera nekā gribas ēst? Par šo un citiem ar sieru saistītiem jautājumiem 1188.lv izvaicāja populāro šefpavāru Mārtiņu Sirmo.

Nevajag siet par daudz!

Sirmais uzsver – pirmais solis ir nepārspīlēt ar daudzumu. "Pirmām kārtām, nevārīt tik daudz. Vajag iemācīties rēķināt. Laikam nevajadzētu pārdozēt, vai ne? Ar Jāņu sieru, tāpat kā ar alkoholu Jāņos – uzmanīgāk – ir kaut kāds limits."

Sirmais arī vairs nesien sieru kilogramiem kā agrāk, bet tikai ap puskilogramu – simboliski, bet ar kvalitāti: "Tas ir garšīgs, bet vajag tā,

lai tas mazliet pietrūkst – tāda man ir tā ideja.

Lai visi apbrīno, nevis to kā pamatēdienu uztver, bet kā kaut ko labu un mazu".

Uzglabāšana un radošums

Mājas sieru var uzglabāt apmēram nedēļu, ja vien tas nav bijis siets pārāk siltā vai netīrā vidē. Un, ja tomēr paliek pāri – neliec to plauktā aizmirstībai! "Liek visur, kur vien var ielikt," iesaka Sirmais. "Nav unikālas receptes. Ar mēru, līdzīgi kā ar citiem svētku gardumiem.

Klasika vai eksperimenti?

Sirmais paliek uzticīgs tradicionālajai siera receptei – biezpiens, ķimenes, olas dzeltenums, sāls. Eksperimentiem ar žāvētiem augļiem gan viņš pieiet kritiski, nosaucot to par "pornogrāfiju". Tas nav aizliegts, bet, kā pats saka – "ikdienā droši vien nevajadzētu".

Kur pirkt labu Jāņu sieru?

Šefpavārs iesaka skatīties uz Rīgas Centrāltirgus privātajiem ražotājiem, nevis industriālajiem ražojumiem: "Tie, kas ir tiek industriāli ražotu, neviens no viņiem nav ne labs, ne slikts. Tie visi ir tādi, kā "Zāras" apģērbs, "Ikea" mēbeles – nevienam īsti nepatīk, bet visi lieto."

Savukārt, ja esi nolēmis mājās pagatavot gardo svētku sieru, Sirmais iesaka pienu un biezpienu iegādāties vien tirgū – lai produkti "būtu dzīvi"!

Sirma padoms svētku siera mīļotājiem ir vienkāršs:

Nečakarējiet sevi – nevajag visur shortcut (tulk. īsceļu) šajā dzīvē. Ja gribi uztaisīt labu sieru, tad jāpērk labi produkti!

Ja nu esi apņēmies Jāņos gatavot sieru, izmēģini kādu no šīm receptēm:

Pikantais Jāņu siers – ātri, gardi un vienkārši

Videorecepte, kā ļoti vienkārši pagatavot Jāņu sieru

Foto: Margarita Gudže

Foto: Margarita Gudže

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas