Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kā kļūt par “Bolt Food” ēdienu kritiķi

Lielākā daļa cilvēku ēdienu kritiķus iztēlojas kā smalkus intelektuāļus ar ēdināšanas nozares bakalaura vai maģistra grādu kādā prestižā ārvalstu universitātē, kas savu laiku velta tikai augstākās klases maltīšu izvērtēšanai.

Bet… Kā tad ar tiem ēdienu kritiķiem, kas atrodami visparastākajās mājās un birojos? Uz ērta dīvāna? Jā, piemēram, tādiem kā Tu!

Nenoliedzami, tradicionāli ēdienu kritiķi ir īsti sava aroda profesionāļi un izsmalcināti gardēži, bet, mūsuprāt, arī pavisam parastu cilvēku domas ir svarīgas.

Jo, būsim atklāti — tieši mūsu “ikdienišķo” līdzcilvēku domas visbiežāk nosaka to, kuru picu vai burgeri mēs izvēlēsimies savai nākamajai ēdienreizei.

Tādēļ šajā rakstā metīsim izaicinājumu viedoklim, ka par ēdienu kritiķiem var kļūt tikai īpaši apmācīti un elitāri cilvēki.

Paskaidrosim, kādēļ uzskatām, ka ikviens spēj kļūt par ēdienu kritiķi (atbilstoši “Bolt Food” standartiem), un par savu viedokli pat iegūt lieliskas balvas šīs kampaņas laikā!

Kas ir ēdienu kritiķi?

Profesionāli ēdienu kritiķi apmeklē restorānus un izvērtē visu ar apmeklējumu saistīto pieredzi, tostarp, ēdienu kvalitāti, atmosfēru un apkalpošanu. Daudzi no viņiem strādā dažādu lielu un ievērojamu mediju (avīžu un žurnālu) uzdevumā.

Tāda būtu standarta ēdienu kritiķa definīcija.

Bet nedaudz atkāpsimies no ierastajām definīcijām un padomāsim, kas tad īsti ir patiesā ēdienu kritiķu būtība.

Vai tiešām tam ir jābūt kādam profesionālim, kurš ieguvis grādu kādā ar ēdināšanu saistītā nozarē? Vai šim cilvēkam ir nepieciešama gadiem ilgi krāta pieredze dažādu līmeņu un valstu kulinārijas mākslā?

Mēs, “Bolt Food”, uzskatām, ka ikviens, kuram garšo labs ēdiens un patīk dalīties ar savām domām par to, spēj kļūt par ēdienu kritiķi. Un piederība kādam izmeklētam un īpašam profesionāļu lokam nav nepieciešama.

Ja Tu jau esi “Bolt Food” lietotnes klients, Tev pavisam noteikti ir viena no svarīgākajām īpašībām — Tev patīk gardi pamieloties!

Vienīgi iespējams, ka Tu vēl neesi radis dalīties ar savām domām par to — varbūt draugu lokā, bet ne publiskā vidē tiešsaistē.

Tomēr mums ir kāda laba ziņa! Mēs varam Tev palīdzēt, mudinot Tevi dalīties savā pieredzē arī publiski, jo mēs Tev piedāvājam vēl nebijušu iespēju par to saņemt lielisku balvu!

Ja nu kādreiz tiešām esi sapņojis kļūt par ēdienu kritiķi, Tev vienkārši ir jāpiedalās šajā “Bolt Food” kampaņā.

“Bolt Food” ēdienu kritiķu kampaņa

Lūk, kāds ir “Bolt Food” plāns: ikdienišķus gardēžus pārvērst profesionālos ēdienu baudītājos novērtētājos!

Un mēs aicinām Tevi piedalīties šajā gastronomiskajā piedzīvojumā, jo dažus veiksmīgākos dalībniekus gaida pat ļoti aizraujošas balvas.

Ja vēlies uzzināt vairāk par šo pagaidām gana noslēpumaino piedāvājumu, dodies uz “Bolt Food” Latvijas “Instagram” kontu un iepazīsties ar noteikumiem.

Un, protams, kā jau vienmēr, esam gatavi Tev palīdzēt ar dažiem labiem padomiem (lasi tos zemāk!), lai ēdienu kritiķa karjeras ceļa sākums Tev būtu gludāks par gludu.

Laba ēdienu kritiķa pazīmes

Kā jau solīts, turpinājumā daži padomi Tavu jau tā labo ēdienu novērtēšanas spēju pilnveidošanai, lai turpmākie piedzīvojumi šajā sfērā būtu īpaši aizraujoši.

Pieraksti!

Arī tiem, kam atmiņa ir lieliska, tomēr gadās kaut ko piemirst. Atver telefonā pierakstu lietotni vai sagatavo papīru un rakstāmo. Mielošanās laikā pieraksti to, kas Tev patīk (vai nepatīk). Padomā gan par apkalpošanu, gan ēdienu, gan noformējumu un atmosfēru. Pieraksti Tev palīdzēs labāk apkopot kopējo iespaidu par pieredzi ar konkrēto maltīti.

Labākais trumpis = godīgums

Tas ir normāli, ja šaubies par to, cik atklātu viedokli paust. Taču atceries, ka Tavs godīgums un atklātība restorānam var patiešām noderēt. Tavai kritikai ir jābūt konstruktīvai, bet ne skarbai vai rupjai. Godīga atsauksme un novērtējums ne tikai palīdz restorānam attīstīties un augt, bet arī sniedz nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības labā.

“Atslēga” slēpjas sīkumos

Ja vēlies, lai Tavs komentārs un novērtējums būtu lietderīgs un izceltos uz pārējo fona, rūpīgi apdomā, kas bija tas, kas, Tavuprāt, ēdienu padarīja gardu (vai tieši pretēji). Pievērs uzmanību dažādām sastāvdaļām, tekstūrām, izskatam. Izvērtē sīkumus, kas veido kopējo iespaidu par konkrēto ēdienu. Iespējams, ka ēdiena garša ir lieliska, bet kāds negaidīts sīkums tā tekstūrā ir bijis vaininieks tam, ka kopumā par maltīti tomēr neesi bijis sajūsmā. Visam ir jābūt līdzsvarā!

Attēli pasaka vairāk nekā vārdi

Reizēm tieši labi uzņemts foto var pateikt vairāk nekā plašākais sinonīmu krājums. Attēli arī sniedz citiem lielisku priekšstatu par porcijas izmēru, maltītes noformējumu un kopējo vizuālo iespaidu par to. Nekautrējies izmantot fotokameru!

Esi atvērts jauniem iespaidiem

Mums visiem ir savi “drošie” ēdieni, bet reizēm paša aizraujošakā piedzīvojuma ceļš sākas aiz pavisam nepazīstamām durvīm. Iepazīsti kādas citas valsts tradicionālos ēdienus, nogaršo kaut ko svešādu un riskē, izvēloties kādu ēdienu ar īpatnējām sastāvdaļām. Jaunu ēdienu nogaršošana bagātinās Tavu pieredzi un spēju izvērtēt dažādus ēdienu aspektus.

Ēd apdomīgi un pārdomāti

Lai ko citi neteiktu, ēdiens nav vienkārši kaut kāda nebūtiska degviela Tava organisma ppamatfunkciju uzturēšanai. Garda maltīte ir piedzīvojums un pieredze, kas ir jāizbauda. Un, ja Tavs mērķis ir sniegt vērtējumu par to, noteikti izlasi par Pārdomātu ēšanu — visu maņu iesaisti mielošanās laikā. Kāda ir ēdiena smarža? Kāda ir dažādu sastāvdaļu tekstūra? Varbūt skaņa, kāda rodas maltītes laikā, ir būtiska? Tu būsi pārsteigts, bet arī tas var ietekmēt Tavu kopējo novērtējumu par kādu ēdienu. Šāda pārdomāta pieeja ēdiena baudīšanai pavisam noteikti bagātinās Tavu ēdienu novērtējumu saturu.

Izbaudi procesu

Protams, ka šie ir tikai padomi, ne noteikumi. Galu galā īstais ēdienu kritiķis esi Tu, tādēļ tas, kā Tu baudi ēdienu un izvērtē savu pieredzi, ir atkarīgs tikai un vienīgi no Tevis! Neaizmirsti, ka sajūsma un prieks ir “lipīgi”, tādēļ vienkārši baudi procesu un ļauj šo prieku sajust arī tiem, kas lasīs Tavus ēdienu novērtējumus.

Kļūsti par “Bolt Food” ēdienu kritiķi!

Vēlreiz atkārtosim un īpaši uzsvērsim — ēdiena kritiķa loma ir pa spēkam ikvienam!

Tev nav jāvērtē tikai pilsētas smalkāko un dārgāko restorānu mielasti. Viss, kas Tev ir vajadzīgs — jaunām pieredzēm atvērta sirds, azartiskas garšas kārpiņas un vēlme dalīties ar savu pieredzi.

Pasūti kādu maltīti “Bolt Food” lietotnē tūlīt un sāc savu ēdienu kritiķa ceļu jau šodien!

Ieskaties mūsu “Instagram” kontā, kur uzzināsi vairāk par mūsu īpašo ēdienu kritiķu kampaņu un to, kā ar “Bolt Food” ēdienu novērtēšanu tikt pie gardām balvām.

Labu apetīti!

Foto: Taaniel Malleus (Bolt)

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Tev varētu patikt

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas