Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Kas ir prestižās «Michelin» zvaigznes un kam tās piešķir?

restorānu ceļvedis "Michelin Guide". Foto: scanpix/AFP

restorānu ceļvedis "Michelin Guide". Foto: scanpix/AFP

Latvijā aizvadītajā nedēļā skaļi izskanēja "Michelin" vārds un Latvijas vārds tā dēļ vēl jo skaļāk izskanēja pasaulē.

21. novembrī, īpašā ceremonijā paziņoti Latvijas restorāni, kas nonākuši prestižā un pasaulē populārā restorānu ceļveža "Michelin Guide" redzeslokā. Latvijā viens restorāns apbalvots ar vienu zvaigzni – "Max Cekot Kitchen", trīs iekļauti "Bib Gourmand" kategorijā, bet vēl 22 ēdināšanas iestādes iekļautas ieteicamo restorānu sarakstā. Tikmēr ilgstspējas zvaigzni saņēmis Ēriks Dreibants no "Pavāru mājas" Līgatnē – šāds apbalvojums ir tikai ap 400 restorāniem pasaulē.

Bet kas tad ir prestižās "Michelin" zvaigznes un par ko tās piešķir?

Prestižajam restorānu un viesnīcu ceļvedim "Michelin Guide" šogad aprit vairāk nekā 100 gadi, un šajā laikā pie tā zvaigžņu godalgām tikuši gan izsmalcināti un dārgi, gan arī pieticīgi restorāni visā pasaulē, raksta portāls lsm.lv.

1926. gadā ceļvedis sāka piešķirt zvaigznes izsmalcinātiem restorāniem, sākotnēji tos atzīmējot tikai ar vienu zvaigzni. Gadu gaitā Francijā populārais ceļvedis nu pārtapis par globālu zīmolu, taču restorānus aizvien vērtē slepena žūrija. Nav zināms, kas ir šie cilvēki, arī restorāni par viņu ciemošanos brīdināti netiek.

"Michelin Guide" slepenie inspektori vērtē kā smalkus restorānus, tā arī pavisam mazas un šķietami necilas ēstuves. Pieteikt šīs ēdvietas kandidatūru zvaigznes saņemšanai drīkst gan pats restorāns, gan tā apmeklētāji.

Vērtēti tiek tikai ēdieni, turklāt ne viens vai divi, bet visa šīs iestādes ēdienkarte, tāpēc dažkārt bez zvaigznes var palikt gan smalki iekārtotas mielotavas, gan tādas, kuru ēdienkartē īpašs ir tikai viens vai divi atstrādāti un īpaši gardi ēdieni.

Divas zvaigznes saņem tie, kuru šefpavāra personība un talants ir redzams meistarīgi pagatavotajos ēdienos – tie ir izsmalcināti un iedvesmojoši. Savukārt trīs zvaigznes ir pats augstākais apbalvojums, ko piešķir par izcilu pavārmākslas meistarību. Restorānus, kuriem piešķirts novērtējums, katru gadu pārbauda un, ja to kvalitāte krīt, zvaigzni atņem.

Par vērtētāju gan nevar kļūt kurš katrs – nepieciešama vismaz piecu gadu atbilstoša pieredze restorānu un viesmīlības nozarē, jābūt informētam par jaunumiem restorānu un ēdināšanas jomā, jābūt arī plašām zināšanām par ēdienu – sastāvdaļām, kulinārijas pamatiem un dažādām tehnikām. Darba apraksts arī vēsta, ka inspektoram gadā būs jāveic vismaz 275 inspekcijas, visticamāk, būs jānakšņo vismaz 160 dažādās viesnīcās un gadā ceļojumos jāmēro kopumā 30 tūkstošus kilometru.

restorānu ceļvedis "Michelin Guide". Foto: scanpix/AFP

restorānu ceļvedis "Michelin Guide". Foto: scanpix/AFP

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas