Jūs lietojat novecojušu pārlūkprogrammu, lapas funkcionalitāte var nedarboties. Mēs iesakām atjaunot Jūsu pārluprogrammu.

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Latviešiem kvass, lietuviešiem – gira

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Lietuvas tradicionālais raudzētais dzēriens gira pēdējos gados piedzīvo ievērojamu atdzimšanu. Lai gan starptautiski to bieži mēdz salīdzināt ar kvasu, Lietuvā girai ir savas dziļas tradīcijas un unikālas īpašības, kas to atšķir. Tā nav vienkārši kvasa variācija, bet gan patstāvīgs dzēriens ar savu identitāti un vēsturi, raksta BBC.

Šis saldais, pikantais un probiotikām bagātais dzēriens, kas vēsturiski lietots kā efektīvs līdzeklis pret saaukstēšanos un gatavots galvenokārt no rudzu maizes, tagad atgriežas ne tikai mājsaimniecībās, bet arī amatnieku alus darītavās un pat smalkās ēdināšanas restorānos.

Giras vēsture Lietuvā ir ļoti sena. – tradicionāli to gatavoja no vecas, grauzdētas rudzu maizes, kas bija praktisks veids, kā izmantot pārpalikumus. Fermentācijas process padarīja giru drošāku dzeršanai nekā ūdens un piešķīra tai probiotikas, nostiprinot tās reputāciju kā veselīgu toniku, īpaši pret saaukstēšanos.

Mūsdienās giras unikālo potenciālu atklāj arī kulinārija.

Mišelina zvaigzni ieguvušais šefpavārs Tads Eidukevičs giru izmantoja kā inovatīvu sastāvdaļu, pagatavojot glazūru rāceņu ēdienam, uzsverot, ka gira piešķir kompleksu garšu buķeti – skābumu, saldumu un pikantumu.

Lai gan masveidā ražotā gira joprojām ir populāra, arvien vairāk amatnieku zīmolu atdzīvina senās receptes, gatavojot to no rudzu maizes, nodrošinot probiotikas un veselīgās īpašības. Lai gan girai piemīt līdzīgas veselīgās īpašības kā kombučai, tā vēl nav ieguvusi tādu pašu popularitāti, taču pārdošanas apjomi pieaug gan Lietuvā, gan eksporta tirgos.

Arī starptautiski pieaug interese, un to savās receptēs iekļauj alus darītavas, maiznīcas un restorāni.

Lietuviešiem gira joprojām ir dzēriens ar dziļu kultūras nozīmi – saikne ar zemi un senču tradīcijām. Tā ir daļa no nacionālā mantojuma. Lai gan mūsdienu versijas bieži ir saldākas, tradicionālās giras atdzimšana liecina par vēlmi saglabāt šo unikālo dzērienu.

Gira var būt arī "palaidnīgs" dzēriens, jo fermentējoties slēgtos traukos, var veidoties liels spiediens, izraisot "giras sprādzienus".

Lasi arī!

Kur aizbraukt brīvdienās - Lietuva ēdienu cienītājiem

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Saturs turpināsies pēc reklāmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ielādējam...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas