Vēdiskais filozofs un dzīvesveida skolotājs Uģis Kuģis savā Instagram profilā dalījies ar pārdomām par gavēni un tā garīgo nozīmi īpašajās Ekādašī dienās, kas vēdiskajā tradīcijā notiek divreiz mēnesī.
"Divreiz mēnesī ir īpašas dienas, ko sauc par Ekādašī dienām. Šajās dienās ir ļoti labvēlīgi ievērot askēzes un īpaši askēzes saistībā ar ēšanu," skaidro Kuģis.
Viņš atgādina, ka askēze nozīmē brīvprātīga atteikšanās no kaut kā, lai sasniegtu augstāku mērķi, un tieši tāpēc šajās dienās tiek ievērots gavēnis. Uģis uzsver, ka ir vairāki gavēņa līmeņi – katrs var izvēlēties sev piemērotāko:
"Pirmais variants – mēs šajā vismaz gaļu neēdam.
Otrais līmenis – mēs jau neēdam graudaugus, rīsus, pupas, zirņus, maizi, bulciņas neēdam.
Nākamais līmenis, ka mēs ēdam tikai dārzeņus vai augļus.
Nākamais līmenis, ka mēs dzeram tikai ūdeni.
Pats augstākais līmenis, ko mēs šajā dienā ievērojam – sauso gavēni. Ne ūdens, ne neko neēdam."
Taču gavēnis, pēc Kuģa domām, nav tikai atteikšanās no ēdiena – tā ir iespēja pievērsties sev, savas dzīves virzienam un garīgai izaugsmei:
"Šajās dienās neiet runa tikai par gavēšanu, šajās dienās varam arī ko garīgu veikt. Tas nozīmē apzināties, ka es neesmu tikai šis ķermenis, ka man šis ķermenis ir dots, bet es neesmu tikai šis ķermenis, es esmu kas vairāk. Es esmu dvēsele, kas iesprostota šajā ķermenī."
Kuģis aicina ikvienu izmantot šo laiku, lai apstātos un padomātu: "Tā ir diena, kad es varu paskatīties, cik daudz es šajā dienā spēju apstāties un padomāt, ko es daru ar savu dzīvi, kur es eju."
Lasi arī:

Foto: ekrānuzņēmums no ugis.kugis/ Instagram
