
Ēdiens. Foto: freepik
Lielākā daļa cilvēku ir dzirdējuši, ka brokastis ir svarīgas, bet vai ir kāds labākais veids, kā tās ēst, lai uzlabotu sirds veselību, jo īpaši vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri jau saskaras ar lielāku veselības risku?
Nesen veiktā pētījumā tika mēģināts noskaidrot šo jautājumu. Brokastu paradumiem mūsdienās tiek pievērsta lielāka uzmanība ne tikai attiecībā uz to, vai cilvēki tās ēd, bet arī uz to, cik daudz viņi ēd un cik uzturvielām bagāta ir šī maltīte.
Dr. Alvaro Ernāsa vadītie zinātnieki no Hospital del Mar pētniecības institūta Spānijā pētīja brokastu paradumu saistību ar veselības rādītājiem. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā "The Journal of Nutrition, Health and Aging".
Personām, kas ēda mērena lieluma brokastis - aptuveni ceturtdaļu no ikdienas ēdienreizēm -, ilgtermiņā bija labāki veselības rādītāji. Savukārt tiem, kuri ēda ļoti mazas vai ļoti lielas brokastis, bieži vien vairāk pieauga svars, palielinājās vidukļa apkārtmērs un holesterīna līmenis bija sliktāks. Līdzīga tendence bija vērojama arī cilvēkiem, kuru brokastis nebija ļoti barojošas.
Pēdījuma eksperti izvirza vienkāršu ieteikumu: brokastīs apēdiet aptuveni vienu ceturtdaļu no dienas ēdienreizēm un pārliecinieties, ka tajās ir iekļauti pārtikas produkti, kas satur daudz noderīgu uzturvielu. Pētījuma rezultāti liecina, ka brokastu izvēle patiešām palīdz saglabāt veselību.

Ēdiens. Foto: freepik