
Foto: Lita Milere/LETA
Šovasar Latvijas tūrisma sezona turpina augt, un arvien vairāk ceļotāju izvēlas iepazīt vietējo virtuvi, pasūtot tradicionālos latviešu ēdienus. Piegādes platformu dati rāda, ka tūristu interese par autentiskām garšām ir īpaši augsta, padarot vietējos ēdienus par neatņemamu ceļojuma pieredzes sastāvdaļu.
Vasara ir karstākais tūrisma laiks Eiropā, un arī Latvija nav izņēmums. Kā liecina publiski pieejamie dati, tūrisms Latvijā tuvojas pirmspandēmijas līmenim, savukārt ēdināšanas nozarē tas jau ir pārspēts un turpina izaugsmi.
Tūrisma pozitīvo ietekmi uz ēdināšanas nozari apstiprina arī "Wolt" jaunākie dati par Latvijas viesu skaita pieaugumu vasaras mēnešos, kas rāda pastiprinātu interesi par Latvijas tradicionālo virtuvi.
Piegādes platformu pasūtījumu tendences ir labs indikators par populārākajām ēdienu izvēlēm katrā tirgū. Latvijā ik gadu nemainīgi pieprasītākie ir burgeri, dažādi Āzijas ēdieni, suši un picas, taču vasaras laikā būtiski pieaug interese tieši par tradicionālajiem latviešu ēdieniem.
"Wolt" apkopotie dati rāda, ka vasaras mēnešos populārākās izvēles ir burgeri un latviešu tradicionālie ēdieni. Ārzemju viesu vidū īpaši iecienīts ir restorāns "LIDO", ko uzskata par latviskās virtuves vēstnesi. Tieši vasarā "Wolt" platformā visvairāk pieprasīti ir mājas stilā gatavoti tradicionālie ēdieni – kartupeļi, aukstā zupa, dažādi gaļas ēdieni un īpaši komplekts ar nosaukumu "Tradicionālais", kas ārzemju viesiem sniedz īstu ieskatu latviešu ēdienu tradīcijās.
"LIDO" valdes loceklis Renārs Gulbis stāsta: "Vasaras mēnešos jūtami pieaug ārvalstu viesu interese par latviešu virtuvi. Viņi aktīvi izvēlas mūsu tradicionālos ēdienus, un pasūtījumos skaidri redzama vēlme iepazīt Latvijas garšas un kulināro mantojumu. Visbiežāk tūristi izvēlas sātīgus, uz grila gatavotus ēdienus – vistas vai cūkgaļas šašliku, sulīgu bifšteiku, grilētu vistas krūtiņu, ribiņas un laša fileju.
Daudzi labprāt nogaršo arī soļanku. No piedevām īpaši populāri ir pelēkie zirņi ar speķi un sautēti kāposti, kas viesiem sniedz autentisku ieskatu mūsu mājas virtuves tradīcijās. Šī interese apliecina, ka vietējais ēdiens ir kļuvis par svarīgu ceļojuma pieredzes daļu.
Digitālās platformas ceļotājiem nav tikai ērts risinājums ēdiena pasūtīšanai, bet arī veids, kā iepazīt vietējo garšu daudzveidību. "Wolt" 2025. gada klientu aptaujas dati Latvijā rāda, ka 86% lietotāju, izmantojot platformu, atklājuši jaunus restorānus, no kuriem liela daļa vēlāk pasūtījuši atkārtoti.
Latvijā tūrisma sezona turpinās, un sagaidāms, ka ārvalstu viesu skaits šovasar pārsniegs pagājušā gada rādītājus. 2024. gadā Latviju apmeklēja aptuveni 1,6 miljoni ārvalstu ceļotāju, no kuriem vairāk nekā 636 tūkstoši bija vasaras mēnešos, liecina oficiālā statistika.
Arī "Wolt" dati uzrāda aktīvu ārvalstu tūristu klātbūtni – šovasar platformu jau izmantojuši vairāk nekā 7000 ārvalstu viesu, galvenokārt Rīgā.
Vietējo ēdienu baudīšana ir neatņemama ceļojuma sastāvdaļa, kas ļauj daudzpusīgi iepazīt vietējo kultūru. Latvijas virtuve ir raksturīga ar sātīgiem un bagātīgiem ēdieniem, kurus raksturo sezonalitāte. Tāpēc vasara ir ideāls laiks, lai iepazītu vietējo virtuvi vislabākajā kvalitātē.
Lasi arī!
VIDEO Recepte: Mājās gatavoti sulīgi čebureki – vienkārši un ātri!

Foto: Lita Milere/LETA
