You are using an old version of browser and some interface won't work. We recommend you to update your browser!

Saturs turpināsies pēc reklāmas

Ķiploku novākšana – kā nepalaist garām īsto brīdi?

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Kad pienāk laiks ražai, viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem dārznieku vidū ir: kad īsti novākt ķiplokus – jūlijā vai augustā? Atbilde nav tik vienkārša, jo galvenais nav datums kalendārā, bet tas, kā izskatās un jūtas paši ķiploki.

Nevēlies nokavēt? Labāk pasteidzies!

Svarīgākais, ko jāatceras – labāk nedaudz pasteigties, nekā novākt pārāk vēlu. Ja ķiploks pāraug, tā miziņas saplaisā, daiviņas atdalās, un šādu galviņu būs grūti uzglabāt. Turklāt siltā, mitrā rudenī tās var sākt dīgt un arī vieglāk inficēties ar fuzariālo puvi.

Kā saprast, ka ķiploki gatavi novākšanai?

Ap jūlija vidu ir īstais brīdis sākt novērošanu. Ik pēc dažām dienām izrauj pāris ķiplokus un apskati:

  • Stublāja apakšējā trešdaļa ir dzeltējoša? Labi.
  • Daiviņas galviņā cieši turas kopā?
  • Ārējā miza ir vesela, neplaisā un labi nosedz galviņu?
  • Ja šīs pazīmes sakrīt – laiks vāc ražu!

Kā pareizi novākt un kaltēt ķiplokus?

Ja tev nav liela raža, labāk kaltē ķiplokus ar visām saknēm, stublājiem un lapām. Tos nogriez tikai tad, kad viss ir labi izžuvis. Ja vēlies, vari stublājus apgriezt uzreiz, atstājot ap 6–8 cm garu "puļķīti".

  • Kaltēšana vislabāk notiek redeļu kastēs, caurvējā.
  • Gaisa temperatūrai jābūt vismaz +15 °C, ne zemāk.
  • Kad ķiploki izžuvuši, uzglabā tos vēsā vietā – vēlams tuvu nullei.

Svarīgi: temperatūrai jābūt stabilai! Ja tā svārstās vairāk par 3–4 grādiem, veidojas kondensāts, kas veicina puvi.

Lasi arī!

Pomato – jaunā dārzkopības zvaigzne: viens augs, dubulta raža!

Šogad tuneļos audzētām zemenēm solās būs laba raža

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Šī raksta tēmas
Saturs turpināsies pēc reklāmas

Similar news

Loading...

Loading...
Loading...
Loading...
Loading...
Saturs turpināsies pēc reklāmas