Aukstā zupa okroška. Attēls no Pxhere.com
Aukstā zupa ar bietēm visiem negaršo, un dažkārt tās ir bietes, kas traucē visiem izbaudīt šo vasaras gardumu. Šādā gadījumā laba alternatīva ir ukraiņu, krievu un arī latgaļu pusē tradicionālā aukstā zupa okroška, kuru vēsturiski gatavo ar paštaisītu kvasu, bet tas nebūt nav obligāti. Patīkamu dzirkstošu svaigumu var panākt arī ar labu gāzēto minerālūdeni. Galvenais ir labi daudz gurķu, redīsu un svaigu sezonālo zaļumu - loku un diļļu!
Okroškai tev vajadzēs:
- dažus ar mizu vārītus kartupeļus
- dažas cieti vārītas olas
- bunti redīsu
- garo gurķi vai vairākus īsos lauku gurķīšus
- sakapātus lociņus un dilles
- gāzētu minerālūdeni
- kefīru vai rūgušpienu
- sāls, pipari, mārrutki, sinepes pēc garšas
- ja gribas kaut ko "gaļīgu", var piegriezt labu vārīto desu vai novārītu gaļu
Gurķus un redīsus sarīvē uz rupjās rīves, smalki sagriež kartupeļus, olas, desu vai gaļu, sakapā zaļumus. Visu samet katlā vai bļodā, samaisa ar mārrutkiem un sinepēm. Visas sastāvdaļas pārlej ar kefīru vai rūgušpienu, ko maisot atšķaida ar minerālūdeni vēlamajā biezumā.
Labu apetīti!
Citas aukstās zupas dažādām gaumēm:
Aukstā zupa ar skābenēm: recepte
Recepte: Aukstā zupa ar gurķiem un garnelēm
Baltā aukstā zupa: viegla recepte sātīgai un tumīgi maltītei
Superātra un vienkārša aukstās gurķu zupas recepte
Aukstā zupa okroška. Attēls no Pxhere.com