
Foto: Pexels
Rudens atnāk ne tikai ar krāsainām lapām un vēsākām dienām, bet arī ar dārzu un tirgus groziem, kas pilni ar āboliem, ķirbjiem, kabačiem un citām dabas veltēm. Taču prieku par bagātīgo ražu nereti pavada jautājums — kā to visu saglabāt svaigu pēc iespējas ilgāk? Agronome un mikrobioloģe, Instagram bloga @daarzniece veidotāja Jūlija Vilcāne un "Bonava Latvija" interjera dizainere Liene Gotfridsone dalās ar padomiem, kā rudens veltes glabāt tā, lai tās nezaudētu garšu un izskatu arī pēc vairākiem mēnešiem.
Jūlija uzsver — viss sākas ar pareizu ievākšanas brīdi. Jāvērtē laikapstākļi, jāgaida, līdz rasa un lietus ir nožuvis, un jāizvairās no pāragras vai novēlotas vākšanas. Sausas, atdzesētas ogas, piemēram, upenes, jāņogas vai krūmmellenes, ledusskapī var saglabāties pat vairākas nedēļas.
Uzglabāšanas vietai jābūt sausai ar labu gaisa cirkulāciju, bet sakņaugus vislabāk glabāt vēsā, tumšā vietā, piemēram, kastēs ar mitru smilšu slāni.
Kartupeļus nevajadzētu mazgāt, jo tas saīsina to uzglabāšanas laiku," atgādina eksperte.
Svarīga ir arī temperatūra — ne visi dārzeņi un augļi ir draudzīgi ledusskapim. Piemēram, gurķi un tomāti istabā ar apmēram 12 °C temperatūru saglabās garšu ilgāk. Tāpat jāņem vērā, ka augļi un dārzeņi, kas izdala etilēnu (banāni, āboli, tomāti), var paātrināt citu produktu novecošanu. Tāpēc zaļumus, kā salātus vai brokoļus, labāk turēt tālāk no šiem "nogatavinātājiem".
Ja pagraba nav, ražu var uzglabāt arī dzīvoklī, ievērojot gan praktiskumu, gan estētiku.
Gotfridsone iesaka izmantot vertikālās glabāšanas sistēmas — grozus, plauktu moduļus vai caurspīdīgus traukus, kas vienlaikus kalpo kā interjera elements un ļauj ērti pārraudzīt krājumus. Īpaši ērti ir grozi vai kastes uz ritenīšiem, kurus var pārvietot tuvāk vēsākai vai tumšākai vietai, ja mainās temperatūra vai apgaismojums.
Svarīgākais — sargāt ražu no tiešiem saules stariem un karstuma avotiem, jo tie strauji samazina produktu svaigumu. Pareiza vietas izvēle un pārdomāta uzglabāšana ļaus rudens labumiem saglabāt garšu un uzturvērtību krietni ilgāk.
Lasi arī!
Padomi dārzeņu konservēšanai rudenim – kā saglabāt garšu un vērtīgās vielas

Foto: Pexels
