
Foto: ChatGPT
Karstie salāti ir lieliska alternatīva klasiskajiem marinētajiem gurķiem un tomātiem, jo tie burkās saglabā ne tikai krāsas, bet arī vasaras garšu un smaržu. Variāciju ir ļoti daudz, un katrs var atrast savu iecienītāko.
Vieni dod priekšroku ungāru lečo ar tomātiem, papriku un sīpoliem, citi izvēlas asākus korejiešu burkānus ar ķiplokiem, koriandru un čili.
Ja dārzā vēl palikuši kabači, tos var apvienot ar tomātiem un pipariem, bet biešu un ābolu kombinācija ar mārrutkiem būs krāsains un sildošs variants, kas īpaši labi piestāv gaļas ēdieniem.
Vēl viena laba ideja ir dārzeņu "mozaīka", kad burkā sajauc visu, kas dārzā palicis pāri – gurķus, kabačus, burkānus, papriku un pat puķkāpostu gabaliņus.
Lai šādi salāti stāvētu ilgi un droši, jāievēro daži svarīgi nosacījumi. Burkas un vākus vienmēr jāsterilizē, vislabāk verdošā ūdenī vai cepeškrāsnī. Salāti jāpilda tikai karsti, jo tad neveidojas baktērijas un pelējums.
Ļoti svarīgi ir nelikt par maz etiķa, sāls un cukura, jo tie ir dabiski konservanti, kas nodrošina garšu un ilgāku glabāšanos. Burkas jāuzglabā vēsā un tumšā vietā, piemēram, pagrabā vai vēsā pieliekamajā, un pēc aizvākšanas vienmēr jāpārbauda, vai vāks ir stingri ievilcies. Ja vēlies maigāku garšu ar mazāk etiķa, burkas pēc aizvākšanas vari papildus sterilizēt ūdens vannā, tā pagarinot to derīguma termiņu.
Tādā veidā ziemā atverot burciņu, varēsi ne tikai baudīt košus un aromātiskus salātus, bet arī atcerēties vasaru, kas iemūžināta katrā gabaliņā.
Lasi arī!
Laiks ziemas krājumiem – klasiskie gurķu un sinepju salāti
Ēdiena slepenā sastāvdaļa – garšaugi. Mārtiņš Sirmais skaidro, kā tos izmantot pareizi

Foto: ChatGPT
