Šefpavārs Mārtiņš Sirmais savus viesus un 360TV skatītājus raidījumā "Dr. Sirmais" ar humoru un bagātīgo pieredzi iedvesmo pārskatīt ikdienas ēdiena gatavošanas paradumus. Taču kādi ir paša Mārtiņa paradumi – vai viņš mājās gatavo arī savai ģimenei, vai tas paliek kā darba pienākums? To un vēl vairāk viņš pastāstījis portālam 1188.lv.
Saka, ka mājās pavāri negatavo. Vai jūs mājās mēdzat gatavot?
Es gatavoju mājās ļoti daudz. Ne vairāk kā restorānos, bet es gatavoju galvenokārt, kad ir vairāk viesu. Kad nāk ciemiņi, tad es to daru.
Vai ir kāds pavāru stereotips, kas Jums šķiet absurds vai smieklīgs?
Jā, stereotipi par pavāriem ir daudz. Visforšākais ir tas, ka visi pavāri ir resni, ka viņi staigā šampinjonu cepurēs un ka viņi dzer visu laiku – sarkanvīnu, pārsvarā. Nu, tas viss ir sen mainījies. Ā, un vēl ir viens stereotips, ka pavāri virtuvē bļaustās visu laiku – kā Gordons Remzijs. Tas viss ir beidzies.
Dzērienu pasaulē ir vīna, tējas, kafijas, viskija eksperti… Bet daudz retāk ir, piemēram, sušī vai salātu eksperti. Kādēļ pavāri neiedalās specifiskos ēdiena veidos?
Pavāri sadalās. Pavāri sadalās ļoti specifiskos veidos, bet par cik mēs dzīvojam ļoti mazā valstī, nevar būt tik daudz pavāri virtuvē, jo vienkārši nav tāda pieprasījuma. Tad mums ir jāmāk daudzas lietas pašiem… Visas lietas pašiem. Francijā ir mērču pavāri, atsevišķas pozīcijas. Jo vienkāršāks restorāns, jo tev arī jābūt universālākam.
Darbs televīzijā ir ļoti publisks, taču jūs esat diezgan privāts cilvēks. Vai izdodas balansēt darbu un privātu dzīvi?
Jā, tās ir divas dažādas personības. Tā ir šizofrēnija. Ir dakteris Sirmais un Mārtiņš Sirmais. Tie ir divi dažādi cilvēki. Vēl ir arī Kirils, kas ir vēl viena mana personība, un arī ir Ģirts. Es jokojos, nē, nē, nē... Es esmu viens un tas pats. Un balanss ir visu cilvēku galvenā atslēga.
Ko jūs ēdat, kad ir bijusi gara, nogurdinoša darba diena, un, mājās atnākot, nav enerģija nekam?
Roltonus.
Ir kāda iecienīta garša?
Klasiskais, ar vistiņu, dzeltenajā paciņā.
Runājot par roltoniem, cilvēki arvien mazāk ikdienas steigā gatavo paši, tā vietā pērkot jau gatavus saldētos ēdienus. Kādas ir jūsu domas par šo tendenci?
Cilvēki arī pēc iespējas mazāk domā pēdējā laikā un runā frāzēs, un runā tikai to, ko viņi nezina, bet ir kaut kur izlasījuši. Viņu domas paliek tā pat kā ēdiens, arvien debilākas un debilākas. Tāda tā civilizācija ir. Cerams ka būs nākošā fāze. Novēlu visiem nobalsot pareizi nākošajās vēlēšanās.
Kāpēc Jūsu "Instagram" konta nosaukums ir "siermaizite"?
Mana "Instagram" konta nosaukums ir siermaizīte, jo mani tā sauc. Sirmais! Siermaiz!
Lasi arī!
Mārtiņa Sirmā mīļākās kartupeļu pankūkas – tādas, kā cep viņa sieva
Lieliska grieķu marināde vistas šķiņķīšiem – tieši Mārtiņa Sirmā gaumē

Foto: Margarita Gudže/1188.lv